Župan Kotleba podá trestné oznámenie, opäť sa týka financií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protest proti ťažbe zlata
Marián Kotleba a účastníci protestného zhromaždenia proti ťažbe zlata v lokalite Biely vrch v susedstve areálu Podpolianskych strojární pri Vigľaši (okr. Detva) protestujú pred sídlom firmy Eastern Mediterranean Resources - Slovakia s.r.o. (EMED Slovakia). Detva, 5. apríl 2012. Foto: SITA/Branislav Račko

BANSKÁ BYSTRICA 23. januára (WEBNOVINY) – Podľa predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu sa v Banskobystrickej regionálnej správe ciest, ktorá je akciovou spoločnosťou BBSK, nenakladalo hospodárne s financiami.

Preto ide podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Informoval o tom na štvrtkovej tlačovej besede venovanej jeho doterajšej činnosti vo funkcii.

„Na stole mám vypracované trestné oznámenie týkajúce sa podozrenia zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, ku ktorému podľa nášho názoru došlo pri verejných obstarávaniach techniky. Podľa našej prvej analýzy tam došlo k celkovej škode 1,7 milióna eur,“ povedal Kotleba s tým, že trestné oznámenie odošle okresnej prokuratúre vo štvrtok 23. januára.

Odvolaný predseda predstavenstva

Hovorca BBSK Miroslav Belička ako príklad podozrenia zo zlého hospodárenia v Banskobystrickej regionálnej správe ciest uviedol obstarávanie šiestich kusov kolesovej techniky, kde je rozdiel medzi odporúčanou cenou a cenou od predajcu 14 200 eur bez DPH.

Oprava cesta robotnik cestar
Foto: SITA/Marián Peiger

Dodal, že s podozreniami uvedenými v trestnom oznámení sa spája aj nedávne odvolanie bývalého predsedu predstavenstva Banskobystrickej regionálnej správy ciest Jána Butkovského.

Butkovský pre médiá reagoval, že o zlom hospodárení Banskobystrickej regionálnej správy ciest počuje prvýkrát a odvolaný z vedenia firmy bol od 10. januára bez udania dôvodu.

„Pokiaľ by padlo rozhodnutie, že pre nehospodárne nakladanie s majetkom, použijem všetky prostriedky na to, aby som túto domnienku vyvrátil. U nás všetko prebiehalo v súlade so zákonom a o nehospodárnom vynakladaní čo len jedného eura nemám ani potuchy,“ povedal Butkovský.

Kotlebov krok je podľa Maňku neopodstatnený

Podľa bývalého predsedu BBSK Vladimíra Maňku je trestné oznámenie neopodstatnené. „Keď som si v minulosti veci preveroval, boli tam vždy veľmi otvorené a transparentné výberové konania. Najlepšie bude, keď to trestné oznámenie dá, preskúma sa a ukáže sa, ako to naozaj je,“ povedal Maňka. Pripomenul Kotlebovo trestné oznámenie z decembra minulého roka pre údajnú skartáciu dokumentov na Úrade BBSK, pri ktorom polícia trestnú činnosť nezistila.

Ako druhý najväčší problém BBSK, ktorý od nástupu do funkcie indentifikoval, uviedol Kotleba vytváranie dlhov za prímestskú autobusovú dopravu. Prekvapilo ho, že len za vlaňajšok narástol záväzok BBSK voči jednému z dopravcov o 8,2 milióna eur. S dopravcami preto chce o platbách za výkony vo verejnom záujme rokovať.

Otázka personálnych zmien a zmeny organizačnej štruktúry Úradu BBSK je podľa Kotlebu zatiaľ predčasná, dosiaľ nové vedenie neprepustilo žiadneho úradníka a ku koncu roka odišli štyria na vlastnú žiadosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)