Hedvigu Malinovú chcú zrejme žalovať za krivú výpoveď

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Malinová
Hedviga Žáková Malinová prijala maďarské štátne občianstvo. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 23. januára (WEBNOVINY) – Prokuratúra chce na Hedvigu Malinovú – Žákovú zrejme podať obžalobu, myslí si jej obhajca Roman Kvasnica. Advokát bol vo štvrtok na generálnej prokuratúre, aby sa oboznámil s výsledkami vyšetrovania.

„Hneď zo začiatku sme boli úplne zarazení, keď sme sa dozvedeli, že pani prokurátorka nám predkladá spis, ktorý ide v takejto podobe na súd,“ povedal pre agentúru SITA Kvasnica. Podľa neho z toho nevyplýva nič iné, len to, že idú podať obžalobu. Hedviga Malinová – Žáková roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede.

Kvasnica navrhol vypočuť ortopéda

Malinovej obhajca Kvasnica vo štvrtok na prokuratúre navrhol viaceré úkony. Žiadal napríklad, aby prokurátorka riadne poučila Hedvigu Malinovú – Žákovú ako maďarského štátneho občana o možnostiach prekladu niektorých vecí z trestného konania.

„Má na to právo, pretože niektorým odborným veciam nerozumie. Toto zatiaľ opomenuli, uvidíme, ako sa k tomu postavia,“ povedal Kvasnica. Navrhol tiež bezodkladne vypočuť ortopéda, ktorý podľa Kvasnicu v znaleckom dokazovaní „zrazu nahradil Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave“.

Advokát vidí prekážku aj v tom, že tento znalec neuviedol v posudku, koho mal konzultanta. „Musíme vedieť, kto konkrétne zaujímal odborné stanoviská, ktoré generálna prokuratúra považuje za také významné, že sa rozhodla bez čohokoľvek rýchlo ukončiť vyšetrovanie,“ tvrdí Kvasnica.

Protestné zhromaždenie Hedviga, prepáč!
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Prokurátorka nepotvrdila, či podá žalobu

Hovorí tiež o tom, že existuje rozpor medzi videonahrávkou z výsluchu jeho klientky a obsahom zápisnice. Podľa Kvasnicu orgány činné v trestnom konaní celý čas porušujú Malinovej právo na obhajobu.

Generálna prokuratúra vo štvrtok nepotvrdila, či prokurátorka podá na súd obžalobu. „Prokurátorka Generálnej prokuratúry SR rozhodne o ďalšom postupe v trestnej veci,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Bývalá študentka a dnes matka dvoch detí Malinová – Žáková už roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede, vyšetrovanie vedie generálna prokuratúra. Generálna prokuratúra v lete oznámila, že prípravné konanie by sa malo skončiť do konca roka a že o jeho výsledkoch budú verejnosť informovať.

Hedviga Malinová prišla 25. augusta 2006 na skúšku do školy v Nitre zbitá a s popísanou blúzou (nápis: Maďari za Dunaj), pričom podľa nej na ňu zaútočila dvojica mužov so slovami „Na Slovensku po slovensky“.

Polícia však prípad už po 16 dňoch uzavrela s tým, že sa nestal tak, ako ho popísala. Na tento postup sa sťažovala Hedviga Európskemu súdu pre ľudské práva žalobou na štát.

Prípad sa skončil dohodou o zmieri, Radičovej kabinet vyslovil nad prípadom poľutovanie. Bývalá študentka však už roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Hedviga Malinová