Igor Matovič má plán, ako ,vytrieť kocúra' Pavlovi Paškovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Matovič
Predseda OĽaNO Igor Matovič. Foto: SITA / Marko Erd

BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) – Všetci novinári a pracovníci relevantných médií sa môžu stať asistentmi poslancov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Predstavitelia hnutia takouto garanciou chcú bojovať proti novým pripravovaným pravidlám práce novinárov v parlamente.

Kancelária Národnej rady SR, spadajúca pod Pavla Pašku (Smer-SD), plánuje obmedziť počet ľudí z redakcií, ktorí môžu dostať akreditáciu a v parlamente presne vyčleniť miesta, kde by sa mohli pohybovať. Matovičovci ponúkajú, že ak by mal niekto z novinárov problém s akreditáciou, môže sa za symbolické jedno euro stať ich asistentom.

Matovič má plán

„Takýmto spôsobom de facto všetci zamestnanci redakcií získajú ešte väčší a lepší prístup do priestorov národnej rady,“ vysvetlil Igor Matovič plán, ako chcú Paškovi „vytrieť kocúra“. Novinári-asistenti by nemuseli pri každom vstupe do parlamentu absolvovať kontrolu detektorom kovov.

Týmto plánom poslanci OĽaNO začínajú proces, ktorý by mal viesť k odvolávania Pavla Pašku z postu predsedu parlamentu. „Prvý medzi rovnými by nemal takýmto spôsobom – tajne zo dňa na deň bez informovania kolegov na grémiu, ktoré bolo nedávno – konať a riadiť parlament,“ uviedol Jozef Viskupič.

Paškove sympatie s diktátormi

Obmedzovanie podmienok práce novinárov v parlamente poslanci za OĽaNO odmietajú. „Pán Paška štvrtkovým krokom vyjadril sympatie s diktátormi na Ukrajine, kde vládna moc obmedzila občanom slobodu prejavu. Chcel by som pánovi Paškovi pripomenúť, že je predsedom slovenského a nie ukrajinského parlamentu, že je 24 rokov po Nežnej revolúcii, a aj keď mu je to nepríjemné, vláda jednej strany potrebuje kontrolu,“ vyhlásil Viskupič.

Pravidlá práce novinárov v parlamente sa majú zmeniť po 15. februári. Podľa pravidiel, ktoré už médiám poslala Kancelária NR SR, nesmú ľudia z médií narúšať dôstojnosť rokovania parlamentu a jeho orgánov. VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJozef ViskupičPavol Paška
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyOĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti