Vandali robia vrásky železničiarom a ohrozujú cestujúcich

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Na železničných tratiach v minulom týždni vyčíňali vandali. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, medzinárodný expres v piatok popoludní narazil neďaleko Hlavnej stanice v Bratislave do betónového stĺpa.

Ako uviedla Pavliková, stĺp bol na trať položený úmyselne. Vlak preto museli vrátiť do stanice a vymeniť poškodený rušeň, sedem vlakov meškalo. ŽSR podobné prípady zaznamenáva v poslednom období častejšie. „Každý, aj relatívne malý kameň alebo iný predmet môže vážne ohroziť bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy i cestujúcich. V úsekoch, kde sa podobné prípady vyskytujú často, ŽSR zvýšili kontroly,“ uviedla Pavliková

Mramorová tabuľa ohrozila ľudí

Na Hlavnej stanici v Bratislave meškajú vlaky
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ako ďalej uviedla hovorkyňa ŽSR, veľké šťastie mal v nedeľu podvečer cestujúci na železničnej stanici v Piešťanoch. Keď prechádzal podchodom v železničnej stanici, jeden z cestujúcich čakajúcich na vlak vytrhol na druhom nástupišti mramorovú tabuľu obruby schodiska a hodil ju na schodište do podchodu.

Mramorová tabuľa pri páde ohrozila cestujúcich, ktorí išli po schodoch na nástupište a rozbili sa aj dlaždice pri schodisku. Udalosť podľa Pavlikovej zaznamenala kamera a prípad už šetrí polícia.

Pod kolesami vlaku minulý týždeň zomreli aj dvaja muži. Jedného z nich zrazil vlak, keď išiel v koľajisku, smrť druhého muža je predmetom šetrenia. Záchranári na železničnej stanici v bratislavskej Rači pomáhali aj bezdomovcovi, ktorému prišlo nevoľno.

Samovrahovia aj bezdomovci

Na trati Podunajské Biskupice – Bratislava Nové Mesto sa zase podarilo zadržať osobu so samovražednými sklonmi, uviedla Pavliková. Tragickej zrážke sa v minulom týždni podarilo vyhnúť rušňovodičovi na železničnom priecestí vo Svite. Na priecestí medzi závorami totiž zastavil autobus, rušňovodič zatiahol rýchlobrzdu a podarilo sa mu vlak zastaviť sto metrov pred autobusom.

Podľa doterajších zistení vodič autobusu porušil zákon o premávke na pozemných komunikáciách, ako profesionál si počínal nezodpovedne a vošiel na železničné priecestie v čase, keď už bola v činnosti výstražná zvuková a svetelná signalizácia,“ uviedla Pavliková.

Ako dodala, za uplynulý týždeň ŽSR zaznamenali tiež tri prípady poškodenia priecestného zabezpečovacieho zariadenia na priecestiach a 13 prípadov zrážky vlaku s lesnou zverou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať