Kaliňák podľa Žitňanskej začína byť zrelý na odvolanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kaliňák
Minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 29. januára (SITA) – Mimoriadna schôdza k postoju vlády voči ochrankyni práv Jane Dubovcovej bude pokračovať vo štvrtok od 9:00. V rozprave vystúpi posledný písomne prihlásený Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), poslanci sa potom môžu do rozpravy nahlásiť aj ústne.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha v závere dňa vyčítal opozičným pravicovým stranám, že tému neonacizmu využívajú na politický marketing. „Fašizmus je náš spoločný nepriateľ,“ povedal Blaha s tým, v boji voči fašizmu sa je schopný spojiť aj so štandardnými pravicovými stranami. „Pán Hlina, nehovorte o nenávisti, vy ste inzultovali poslaneckého kolegu,“ odkázal predrečníkovi Alojzovi Hlinovi Blaha.

Pátranie po podozrivých osobách

Polícia podľa Kaliňáka v júni 2013 zasahovala v rómskej osade na východnom Slovensku pre nárast kriminality v Moldave nad Bodvou, pričom pátrala po osobách, ktoré boli podozrivé z trestnej činnosti respektíve nenastúpili na výkon trestu a po veciach z krádeží.

Minister vnútra zdôraznil, že nie je pravdou, že polícia nevypátrala vďaka akcii žiadne podozrivé osoby a zásah bol zameraný len na represiu. „Dodatočne bolo objasnených 15 trestných činov,“ vysvetlil Kaliňák. Išlo o niekoľko vlámaní do zberných surovín a pohostinstiev, krádeže z dvorov, krádež peňazí či radiátorov.

Väčšina páchateľov pochádzala práve z Budulovskej ulice. Polícia podľa ministra postupovala adekvátne, osadu s 1 400 obyvateľmi prehľadávalo 60 policajtov, ktorí zakročili až po agresivite miestnych opitých Rómov.

Nárast kriminality

Do 19. júna 2013, keď sa zásah v osade konal, polícia v oblasti evidovala 382 bezpečnostných incidentov – trestných činov alebo priestupkov, teda dva za deň, pričom dochádzalo k nárastu kriminality a drobných krádeží. Spolu polícia za rok 2013 evidovala 409 výjazdov do osady Budulovská, policajti v osade boli v priemere každý deň.

Kaliňák odmieta, že by vláda odmietala o téme zásahu diskutovať, Kaliňák o ňom hovoril napríklad na výbore pre ľudské práva. Ombudsmanka sa pri snahe vystúpiť na rokovaní vlády podľa ministra vnútra neriadila zákonom. „Pôsobnosť ombudsmanky sa nevzťahuje na parlament, vládu a právomoci vyšetrovateľov,“ citoval zo zákona. Podľa Kaliňáka SDKÚ-DS cez obmudsmana „robí politickú hru“. „Majoritná spoločnosť ju nezaujíma vôbec. My riešime zákon bez ohľadu na farbu pleti,“ odkázal Dubovcovej minister vnútra. Pripomenul, že postup polície odobrila aj najväčšia rómska politická strana.

„Veľmi škodíte polícii. Vy si myslíte, že ju chránite, ale namiesto toho jej škodíte. Veľmi potrebujeme, aby ľudia dôverovali polícii. Ale keď kryjete jej prešľapy, tak jej škodíte. Začínate byť zrelý na odvolanie,“ povedala Kaliňákovi nezaradená Lucia Žitňanská.

Rómovia
Foto: Archívne foto SITA/Ivan Fleischer

Videozáznam z práce policajtov

Poslanec za KDH Pavol Abrhan ministra upozornil, že v parlamente dostal možnosť vystúpiť, ktorú ombudsmanka na vláde nedostala. Kaliňák rovnako počas vystúpenia v NR SR pustil videozáznam z práce policajtov, hoci vládny Smer-SD zakázal pustiť videozáznam opozičnému poslancovi Martinovi Hrnčiarovi (Most-Híd).

„Vy ste ústredný orgán štátnej správy a musíte dodržiavať zákony a nie odmietať diskutovať s ombudsmankou. To je zlým krokom Smeru,“ poznamenal Zsolt Simon (Most-Híd).

Poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný konštatoval, že Kaliňák postupuje pri vystúpeniach v parlamente vždy rovnako – najprv dehonestuje osobu predkladateľa, potom obviní opozíciu z politikárčenia a končí zdravicou od spriatelených organizácií. Odporučil mu venovať sa práci a odpustiť si marketingový folklór.

Slovensko dostáva facky od extrémizmu, tvrdí Pollák

Zavretie úst ombudsmanke, keď jej vláda Smeru-SD neumožnila vystúpiť na zasadnutí kabinetu, považuje predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo za agresívne gesto Smeru-SD. Vláda sa tak podľa Freša obrátila chrbtom všetkým ľuďom, ktorí sa obracajú na úrad verejného ochrancu práv so svojimi problémami. Premiér Robert Fico podľa poslanca ukázal, ako bude fungovať ako prezident.

V Bratislave skladali sľub
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„Polarizácia a politizácia spoločnosti nahráva nárastu extrémizmu,“ konštatoval Frešo na 30. schôdzi NR SR.

Vidieť agresivitu sa podľa neho dá teraz u predstaviteľov vládnej moci, nefungujú základné inštitúcie, videá so streľby na študentov alebo zo zásahu v Moldave nad Bodvou sa stratili alebo neexistujú, hoci množstvo iných záznamov k dispozícii je. „Pre všetkých slušných ľudí na Slovensku to v poriadku nie je. Treba sa tomu vzoprieť,“ zdôraznil líder SDKÚ-DS.

„Slovensko dostáva facky od extrémizmu,“ poznamenal vládny splnomocnenec pre rómsku komunitu a poslanec OĽaNO Peter Pollák. Podľa jeho slov by všetci mali vážiť slová, aby neprispeli k radikalizácii. Ak chce Slovensko ochrániť policajtov aj ľudí, voči ktorým zasahujú, považuje Pollák za nevyhnutné obstarať malé kamery, ktoré by mali policajti na výstroji.

„Ak obstaráme malé kamery pre 300 policajtov, pôjde o zanedbateľné peniaze,“ vysvetlil. Poslanec za OĽaNO nie je proti policajným zásahom či už v rómskych osadách alebo v parlamente, ak smerujú voči ľuďom porušujúcim zákon.

„To, čo bolo ešte pred pár rokmi považované za extrémizmus, je dnes bežné. Podporovanie neonacizmu sa berie ako vyjadrenie nespokojnosti so súčasným stavom. Napriek rozdielnosti by sme v tejto otázke mali byť jednotní naprieč politických spektrom. Je zodpovednosťou nás všetkých riešiť túto situáciu, nie rozdeľovať sa,“ vyslovil sa poslanec za SaS Martin Poliačik. „Nástup pána Kotlebu uberá preferencie Smeru. Z hľadiska politiky to vládna strana perfektne využila. Aj vďaka tomu sa dnes nehovorí o emisiách, nástenkovom tendri, či konflikte v Nitre,“ poznamenal nezaradený poslanec Daniel Lipšic.

Podľa Nicholsonovej polícia raz koná, inokedy nie

Poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová ministra Kaliňáka upozornila, že polícia v istých prípadoch koná a v iných nie. „Pán minister, vy ste hovorili, akú kriminálnu minulosť majú ľudia z Budulovskej. Chcem pripomenúť obchod s emisiami alebo nástenkový tender. Nedá sa ani porovnať, koľko nás stojí takáto kriminalita,“ uviedla Nicholsonová.

Na záberoch mimovládnych organizácií videla zničené obydlia po zásahu, hoci polícia údajne do domov nevstupovala. „Ombudsmanka po zisteniach vydala odporúčanie, aby sa takéto zásahy natáčali na kamery. Jediný argument bol, že nie sú peniaze. Minister Kaliňák doniesol zábery z mnohých akcií, pritom video zo zásahu, na ktorý sa pýtame, chýba,“ podotkla poslankyňa liberálov.

Kaliňáka sa Nicholsonová pýtala, čo dostala Rómska iniciatíva Slovenska za to, že podporila postup ministra a polície. Vysvetlila, že keď robila štátnu tajomníčku na ministerstve práce, prišli za ňou zástupcovia RIS s tým, aby ich zamestnala ako poradcov za niekoľko tisíc eur mesačne, inak jej budú robiť zle a budú robiť protesty za jej odvolanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIvan ŠtefanecJana DubovcováĽuboš BlahaLucia NicholsonováLucia ŽitňanskáMartin PoliačikPavol AbrhanPavol FrešoPeter PollákRobert FicoViliam NovotnýZsolt Simon
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky