Ombudsmankin web nefunguje, poslanci to ostro kritizujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jana dubovcová
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 29. januára (WEBNOVINY) – Internetová stránka verejného ochrancu práv v parlamente nefunguje, niektorí poslanci naznačujú, že nejde o náhodu. O 14:00 sa totiž začína mimoriadna schôdza Národnej rady SR k postoju vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej.

Zvolanie schôdze iniciovali strany Ľudovej platformy. Agentúru SITA o tom informovala kancelária verejnej ochrankyne práv po tom, čo sa na ňu obrátili viacerí asistenti poslancov, snažiaci sa pripraviť sa na mimoriadnu schôdzu.

Podľa Beblavého je absurdné aby NR SR blokovala stránky

Problémy s načítaním stránok vládnych inštitúcií v sieti národnej rady nie sú novinkou. Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý hovorí, že je absurdné, aby NR SR blokovala akúkoľvek stránku verejnoprávnej inštitúcie.

Poslanci a ich asistenti sa potrebujú s predmetom mimoriadnej schôdze oboznámiť, najčastejšie si v takýchto prípadoch pomáhajú vlastným pripojením.

Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec zase hovorí, že v týchto chvíľach stránky vlády alebo ministerstiev fungujú, jediné, k čomu sa pripojiť nevedia, je stránka ombudsmanky. Nepovažuje to za náhodu. Podľa Štefanca sa treba na problém pozrieť aj v súvislosti s tým, ako diskriminačne sa vláda stavia k Dubovcovej úradu, čím myslí znížený rozpočet alebo fakt, že ombudsmanku nevypočuli v súvislosti s Moldavou nad Bodvou na vláde.

„A takéto drobnôstky, prekážky sú až detinské,“ komentuje nefungujúci web opozičný poslanec. Kancelária verejného ochrancu práv pre agentúru SITA uvidela, že názor na to, prečo jej stránka nefunguje práve v stredu, teraz a v parlamente, si občania môžu spraviť sami.

Ľudovej platforme sa nepáči postup Národnej rady SR

Národná rada SR by podľa opozície mala vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády, ktorá na januárovom zasadnutí neumožnila ombudsmanke informovať kabinet o údajnom porušení základných práv a slobôd pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou.

Postup vlády, ktorá Dubovcovej neumožnila informovať kabinet o porušení základných práv a slobôd pri policajnej akcii v Moldave nad Bodvou, vyvoláva podľa strán Ľudovej platformy vážne znepokojenie nad zabezpečením ochrany ľudských práv v SR a vysiela negatívny signál i do zahraničia.

Lídri opozičných strán Béla Bugár (Most-Híd), Ján Figeľ (KDH) a Pavol Frešo (SDKÚ-DS) to považujú za aroganciu moci a odklon od demokracie.

Agentúra SITA sa so žiadosťou o stanovisko obrátila na Národnú radu SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárIvan ŠtefanecJán FigeľJana DubovcováMiroslav BeblavýPavol Frešo
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky