Útok v Nitre nepomôže Ficovi ani Kaliňákovi, tvrdí politológ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Otvorenie klientskeho centra v Galante
Predseda vlády Robert Fico (vpravo) a minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) počas slávnostného otvorenia klientskeho centra štátnej správy v rámci reformy ESO na Okresnom úrade v Galante. Galanta, 20. január 2014. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Vývoj incidentu v Nitre nepomôže premiérovi Robertovi Ficovi ani ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Zhodujú sa na tom odborníci na slovenskú politiku. Prokurátor totiž obvinených z októbrového útoku nevzal do väzby.

Spravodlivosť nefunguje

Minister Kaliňák v stredu tvrdil, že polícia chce podozrivých obviniť zo skutkov, za ktoré im budú hroziť vyššie tresty.„Fico toto do kampane nepotrebuje,“ pripomína analytik Ján Baránek prezidentskú kandidatúru premiéra Fica.

Podľa Baránka u bežného voliča opäť preváži pocit, že spravodlivosť nefunguje. To môžu využiť jeho protikandidáti v kampani. Robert Kaliňák sa podľa neho podobne ako v prípade Malinová vyjadroval k prípadu predčasne.

Nepresvedčivý Kaliňák

Politológ Grigorij Mesežnikov považuje Kaliňákove vyjadrenia k prípadu za nepresvedčivé. Pripomína, že to nie je prvá kauza Kaliňáka ako ministra vnútra. „V tejto záležitosti bol menej presvedčivý ako napríklad v prípade Moldavy nad Bodvou“.

Premiér sa podľa neho k incidentu vyjadroval úsečne, ako by išlo len o bitkársku epizódu. „V skutočnosti má záležitosť širší spoločenský význam,“ myslí si Mesežnikov a dodáva, že k prípadu by sa malo vyjadriť celé slovenské politické spektrum vrátane kandidátov na prezidenta.

Piatich obvinených z útokov na ľudí z nitrianskeho baru nevzal prokurátor do väzby, a tak ich prepustili. „Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre boli obvinení prepustení,“ oznámila hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Ako dodala, generálna prokuratúra vyhodnotí, či bol na prepustenie dôvod. Útoky na ľudí zo študentského baru v Nitre rozvírili záujem po tom, ako bola medializovaná nahrávka jedného z incidentov.

Skupina na videu surovo bije ľudí pred študentským barom. Útok sa stal už začiatkom októbra, polícia piatich mužov zadržala a obvinila až po medializácii koncom januára.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Grigorij MesežnikovJán BaránekRobert FicoRobert Kaliňák