Smer berie ombudsmankin názor o bitke Rómov so znepokojením

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nrsr parlament
Dolný rad sprava: Podpredsedníčky NR SR Renáta Zmajkovičová, Jana Laššáková, predseda NR SR Pavol Paška a podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová počas rokovania 23. schôdze NR SR. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Vládny Smer-SD odmietol opozičné uznesenie k postoju vlády voči ombudsmanke Jane Dubovcovej a namiesto neho na mimoriadnej 30. schôdzi NR SR schválil text, ktorý predložila predsedníčka poslaneckého klubu vládnej strany Jana Laššáková.

Čižnár má vyšetriť protirómsky zásah v Moldave

Jaromír Čižnár
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Národná rada SR tak vyjadrila vážne znepokojenie z pokusov o zneužitie témy policajného zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou na vytváranie protirómskych a protipolicajných nálad v spoločnosti. Parlament tiež zobral na vedomie postup vlády, ktorá neumožnila verejnej ochrankyni práv vystúpiť na zasadnutí kabinetu.

Národná rada rovnako zobrala na vedomie plánovaný návrh novelizácie predpisov, ktoré upravujú zásahy policajtov a vyhotovovanie obrazových záznamov z policajných zásahov. Parlament odporučil generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi zabezpečiť nezávislé a objektívne vyšetrenie policajného zásahu z 19. júna v rómskej osade v Moldave nad Bodvou.

Opozícia presadzovala, aby národná rada vyjadrila vážne znepokojenie nad postupom vlády, ktorá na januárovom zasadnutí neumožnila ombudsmanke informovať kabinet o údajnom porušení základných práv a slobôd pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou.

Predseda parlamentu Pavol Paška mal podľa poslancov Ľudovej platformy na januárovú schôdzu národnej rady zaradiť správu verejnej ochrankyne práv o policajnom zásahu v rómskej osade na východnom Slovensku. Minister vnútra Robert Kaliňák mal zároveň prijať opatrenia na zabezpečenie ochrany základných práv a slobôd pri vykonávaní policajných akcií.

Opozícia: S ombudsmanom ste pozametali

Dubovcova ombudsmanka
Foto: SITA/Gabriel Kuchta

Rovnako mala vláda uspokojivo vyriešiť umiestnenie úradu ombudsmana vo voľných priestoroch, ktoré patria ústredným orgánom štátnej správy. Úrad dnes podľa opozície dáva 70 percent svojho rozpočtu na prenájom priestorov súkromnej firme.

„Toto uznesenie považujem za jeden z ďalších dôkazov, že na Slovensku nemáme parlamentnú demokraciu. Robert Fico parlamentu rozkázal, aby niečo poslušne prijal,“ konštatoval poslanec Mosta-Híd Zsolt Simon.

„Táto schôdza nebola o zásahu, ale o tom, ako ste pozametali s ombudsmanom, aj keď je ústavnou inštitúciou. Vy ste zase len hrali divadlo, aby ste obalamutili a oklamali ľudí. Na hodnotenie policajných zásahov si môžete zvolať samostatnú schôdzu,“ reagoval poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň zasa opozícii odkázal, že má predsedu Bratislavského kraja aj starostov viacerých bratislavských mestských častí, ktorí mohli Dubovcovej poskytnúť vlastné priestory, ak by naozaj chceli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anton MartvoňJana DubovcováJana LaššákováĽudovít KaníkPavol PaškaRobert FicoRobert KaliňákZsolt Simon