Rómom pomôžu eurofondy, postavia im z nich jedenásť bytoviek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia v Paríži
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 4. februára (WEBNOVINY) – V 21 obciach postavia z európskych peňazí nájomné byty bežného štandardu pre Rómov. Za sedem miliónov eur pre 132 rodín postavia jedenásť bytoviek. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva vnútra.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity vysvetlil, že životné podmienky sa takto zlepšia 132 rodinám. Podmienkou je, že minimálne jeden člen domácnosti musí byť za posledné dva roky minimálne dvanásť mesiacov zamestnaný.

Domácnosti nesmú mať nedoplatky voči obci a školopovinné deti si musia riade plniť školskú dochádzku. Úrad splnomocnenca chce takto vyčleniť z komunít ľudí, „ktorí sa snažia a zodpovedne si plnia svoje povinnosti“. Výstavba týchto bytov bude podľa Polláka motivovať ostatných členov rómskej komunity, ktorí sa presvedčia o tom, že vzdelanie a práca vedú k lepším životným podmienkam.

Na výzve Výstavba nájomných bytov bežného štandardu pre marginalizované komunity spolupracoval úrad splnomocnenca pre Rómov s Regionálnym operačným programom. Oprávnenými žiadateľmi sú výlučne Spišská Nová Ves, Moldava nad Bodvou, Michalovce, Košice, Gelnica, Giraltovce, Levoča, Krížová Ves, Ľubica, Prešov, Sabinov, Spišské Podhradie, Stropkov, Vechec, Vranov nad Topľou, Brezno, Detva, Fiľakovo, Lučenec, Zvolen, Žiar nad Hronom.

Nájomný bytový dom musí byť vybudovaný v širšom centre obce alebo mesta, aby nedochádzalo k segregácii a aby sa zachovali podmienky pozitívnej sociálnej inklúzii. Obce môžu predkladať žiadosti do 17. apríla. Bližšie informácie týkajúce sa výzvy je možné nájsť na stránke Ropka.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia