Kaliňák chce po násilí v Nitre zvýšiť trest za útoky skupín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Neonacisti bitka
Bitku neonacistov s majiteľom a zákazníkmi baru v Nitre zachytila kamera. Foto: printscreen youtube.com

BRATISLAVA 5. februára (WEBNOVINY) – Útoky v skupine by sa mohli trestať prísnejšie, myslí si minister vnútra Robert Kaliňák. „S kolegami z prokuratúry si myslíme, že v rámci okolností, ktoré priťažujú, by mal pribudnúť útok v skupine,“ povedal Kaliňák v utorok na brannobezpečnostnom výbore parlamentu.

Zmena Trestného poriadku by znamenala, že ak väčšia skupina napadne obmedzený počet poškodených, napríklad traja alebo štyria jedného, tak by sa trest posudzoval v hornej hranici trestnej sadzby.

„Návrh smeruje k tomu, aby takýto útok v skupine zbabelých mal automaticky posun smerom k najprísnejšej sadzbe,“ dodal minister. Impulzom na zmenu môže byť medializovaný prípad z Nitry, kde sú siedmi muži v dvoch prípadoch obvinení z pokusu o ublíženia na zdraví a výtržníctvo.

„To, čo je na prípade z Nitry zrejmé a čo doteraz nie úplne dostatočne dokázal zachytiť Trestný zákon, respektíve Trestný poriadok, je masívnosť toho útoku, predovšetkým, čo do počtu,“ hovoril Kaliňák.

Na utorkovom výbore sa diskutovalo najmä o prípade z Nitry. Poslanec Daniel Lipšic a minister vnútra Kaliňák sa sporili o to, kedy je správne vzniesť obvinenie voči páchateľom.

Lipšic vyčítal Kaliňákovi a policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi použité argumenty, prečo prišlo obvinenie v tomto prípade po štyroch mesiacoch. Šéf rezortu vnútra sa Gašpara zastal. Kaliňákovi príde logické, že sa policajti snažili pripraviť pre útočníkov prísnejšiu sadzbu.

Video: Neonacisti terorizujú študentov v Nitre

Útoky mužov, ktorí si vraj berú na mušku ľudí zo študentského baru v Nitre, rozvírili verejnú mienku po spomínanej medializácii nahrávky jedného z incidentov. Skupina údajných neonacistov z kartárskeho klubu, ktorý sídli na druhej strane ulice, na videu surovo bije ľudí pred študentským barom.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicRobert Kaliňák