Piťov advokát na súde nevypovedal, nezbavili ho mlčanlivosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kukláči zasahovali u piťovcov
Policajný zásah proti skupine bratislavského podsvetia známej pod menom piťovci sa začal v utorok približne o 4:30 hod. v bratislavskom Lamači. Foto: SITA/Marián Peiger

PEZINOK 10. februára (WEBNOVINY) – V kauze údajnej zločineckej skupiny piťovci mal v pondelok pred súdom vypovedať advokát Peter Filip, ktorý v minulosti obhajoval údajnú hlavu gangu Juraja O. alias Piťa. Napokon sa tak nestalo, pretože nebol zbavený mlčanlivosti.

„Ja ho zbavujem mlčanlivosti, ja sa nemám čoho obávať,“ uviedol na súde Juraj O. Filip však apeloval na to, že podľa zákona musí byť zbavenie mlčanlivosti podané písomne. Navyše v minulosti zastupoval v inom prípade aj dvojicu obžalovaných Miroslava A. a Andreja O. Filip poznamenal, že vzťah advokát-klient je trvalý. Dvojica spomínaných obžalovaných vyhlásila, že nevidia dôvod, aby Filipa zbavili mlčanlivosti vo svojej veci a ani tak neurobili.

Filipov výsluch prerušili, bude pokračovať vo štvrtok. Peter Filip spočiatku tejto kauzy zastupoval Juraja O. Po výsluchu jedného svedka však ku skutočnostiam, o ktorých hovoril, chcel vyšetrovateľ vypočuť aj advokáta Filipa. Tak sa dostal do pozície svedka, takže už ďalej nemohol zastupovať.

Nevypovedal ani druhý advokát

Súd chcel v pondelok vypočuť aj advokáta Dušana Daňového, ktorý v minulosti zastupoval obžalovaného Igora D. a svedka Viktora M. v iných trestných veciach. Igor D. v pondelok nezbavil svojho advokáta mlčanlivosti. „Ja by som bol rád, keby mohol vypovedať, lebo tento človek by toho mal veľa povedať. Ale keď je to takto, tak je to takto,“ poznamenal Juraj O.

Proces so 17 obžalovanými sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v auguste minulého roka. V obžalobe im pripisujú 19 skutkov, vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako 7000 stranami. Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, respektíve v nej pôsobili alebo ju podporovali.

Ochrankári, výbušniny a erotika

Pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj O. alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov. V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že robili problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny žiadal zaplatenie pokuty 5000 eur, čo sa napokon nestalo.

Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty a od žien žiadali peniaze za poskytovanie ochrany. Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome. Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín a ďalej ho predávali.

VIAC O KAUZE PIŤOVCI SA DOČÍTATE TU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj o.