Ľudia budú naďalej strácať občianstvo, rozhodol parlament

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Madari madarsko
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Občania Slovenskej republiky budú naďalej prichádzať o štátne občianstvo, ak prijmú občianstvo iného štátu. Vládny Smer-SD v utorok zamietol v parlamente novelu zákona o štátnom občianstve, v ktorej poslanec za SaS Peter Osuský navrhoval, aby občanom SR zostalo štátne občianstvo aj v prípade, že prijmú občianstvo iného štátu.

„V otázke straty štátneho občianstva SR sa navrhuje obnoviť právny stav existujúci do roku 2010. Jedinou formou straty štátneho občianstva SR bude prepustenie zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť. Nadobúdaním cudzieho štátneho občianstva sa už štátne občianstvo SR strácať nebude. V súlade s ústavou tak nikomu nebude môcť byť štátne občianstvo SR odňaté proti jeho vôli,“ uvádzal v návrhu Osuský.

Súčasné znenie zákona o občianstve, ktoré umožňuje stratu štátnej príslušnosti, presadila v roku 2010 vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Ten totiž umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo.

Osuského novela zároveň vytvárala podmienky na to, aby všetci, ktorí stratili štátne občianstvo SR v dôsledku nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva od 17. júla 2010 mohli opätovne nadobudnúť štátne občianstvo SR bez splnenia podmienok, ktoré sa inak pre nadobudnutie občianstva vyžadujú, a bez platenia správnych poplatkov.

Za tri a pol roka od prijatia novely o slovenské občianstvo prišlo 668 ľudí. Najviac ľudí prijalo doteraz české občianstvo (277), nemecké 128 osôb, rakúske 84 a britské 58. V prospech maďarského občianstva sa slovenského vzdalo 46 ľudí. Novelu zákona o štátnom občianstve pripravuje aj ministerstvo vnútra, do parlamentu by sa mala dostať do leta.

Podľa ústavy nikomu nemožno odňať štátne občianstvo Slovenskej republiky proti jeho vôli. Pravicoví poslanci preto v septembri 2011 napadli novelu Ficovej vlády na ústavnom súde. Ústavný súd návrh prijal na ďalšie konanie, o návrhu však dosiaľ nerozhodol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Osuský
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky