OĽaNO chce chrániť ľudí pred zvrátenými chúťkami politikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor matovic
Predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. februára (WEBNOVINY) – Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú zorganizovať superreferendum. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda hnutia Igor Matovič, ľudia si môžu spravovať svoje veci priamo cez referendum.

Na presvedčenie ľudí chce použiť peniaze, ktoré dostáva OĽaNO zo štátneho rozpočtu. „Peniaze z volieb použijeme na to, aby sme ľudí presvedčili o dôležitosti každej otázky a toho, aby ľudia zobrali moc v kľúčových veciach do svojich rúk,“ povedal.

Otvorení všetkým

Má ísť o veľké hĺbkové referendum, ktorým sa bude snažiť OĽaNO ochrániť Slovensko pred zvrátenými chúťkami politikov. „Sme otvorení všetkým organizáciám a jednotlivcom, aby navrhli otázky, ktoré by chceli, aby boli súčasťou referenda,“ povedal s tým, že niektoré otázky už majú aj nachystané.

V najbližších týždňoch sa chcú ľudí pýtať na problémy, ktoré ich trápia. Matovič sa nebojí toho, že by v referende bolo 20 otázok. „No a čo,“ vyhlásil. Politikom podľa neho referendum nevonia. „Budú robiť všetko pre to, aby ľudia moc nevyužili v referende,“ vyhlásil.

Boj s korupciou

Predmetom referenda budú otázky, o ktorých politici nevedia, nechcú, nemajú odvahu rozhodnúť. Súčasťou referenda by mali byť otázky, ktoré sa týkajú účinných opatrení na boj s korupciou. V referende, ktoré chce iniciovať OĽaNO, by mala byť otázka zníženia kvóra pre platnosť referenda a tiež, aby sa petícia mohla stať návrhom zákona. „Pri znížení kvóra ide o to, aby sa vyrovnali podmienky medzi politikmi a občanmi. Nemal by byť rozdiel, či sa na voľbách zúčastní 17 percent občanov a voľby sú platné a referendom, na ktorom sa musí zúčastniť 50 percent. Chceme, aby účasť nebola rozhodujúcim prvkom. Chceme, aby, ak sa skupina ľudí dohodne na návrhu zákona, vypísali petíciu, ktorá by sa stala návrhom zákona,“ povedal Jozef Viskupič.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka bude navrhovať do referenda otázky typu: či chcú ľudia, aby manželstvo bolo definované ako zväzok muža a ženy, alebo či chcú, aby deti boli adoptované homosexuálnymi pármi a či chcú, či na prihláške na vysokú školu mať uvedené otec a matka a nie rodič a rodičia.

OĽaNO chce zhromažďovať otázky niekoľko týždňov. Po nich začne zbierať podpisy za vypísanie referenda. „Náš cieľ nie je zozbierať 350 000 podpisov. Náš cieľ je zaklopať na každú domácnosť. Naši ľudia zaklopú na každú domácnosť a oboznámia ju s otázkami a ich dôležitosťou. Výsledok petície bude potom lepší,“ vyhlásil Matovič. Podľa neho zber podpisov za vypísanie referenda by mal byť ukončený do konca roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJozef ViskupičRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti