Pavol Paška odsudzuje prejavy násilia v parlamente

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Paska
Pavol Paška vyhlásil termín volieb do europarlamentu. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. februára (WEBNOVINY) – Predseda NR SR Pavol Paška odsudzuje prejavy násilia a agresivity, ktoré sa dejú počas schôdzí parlamentu. Paška v piatok reagoval na tlačovej besede na pokus ženy, ktorá chcela vo štvrtok hodiť z balkóna stoličku na poslancov NR SR.

Agresivita a vyhrážky fyzickej likvidácie

Podľa Pašku ide však o rad incidentov v poslednom čase. Pripomenul tiež hodenie počítačového monitora na pracovníkov NR SR. Zdôraznil, že tieto útoky sa dejú v rámci veľkých cieľov boja za občiansku a demokratickú spoločnosť. „Každý normálny občan pochopí, že toto nie je cesta a spôsob, ako sa v demokratickej spoločnosti presadzuje politický názor a ako organizovať a riadiť Slovensko. Som zástancom štandardov demokratických systémov. Je pre mňa šok, akým smerom sa uberá takzvané občianske riešenie názorov. Neobsahujú žiadne riešenia, dialóg a alternatívu. Sú plné agresivity a násilia. Tadiaľto cesta nevedie,“ vyhlásil Paška.

Podľa šéfa NR SR je holý fakt, že prejavy agresivity sú organizované ľuďmi, ktorí sa tvária ako alternatíva, o ktorých sa však nevie, čo je ich program, hodnoty. „Jediný program je násilie, agresivita, vyhrážky fyzickej likvidácie,“ povedal s tým, že jedinou alternatívou sú štandardné politické subjekty. Paška sľubuje, že urobí vždy všetko preto, aby sa dialóg viedol štandardným spôsobom na pôde parlamentu.

Zakázaný vstup

Paška neplánuje v súvislosti so štvrtkovým incidentom zaviesť nové bezpečnostné opatrenia. „Všetky opatrenia, ktoré vyplynuli z obáv a z informácií, už boli urobené,“ povedal. Novinárov poslal spýtať sa Igora Matoviča, Jozefa Viskupiča a Heleny Mezenskej, kto brával do parlamentu ľudí, ktorí sú za incidentmi, kto ich organizoval. Žena, ktorá chcela hodiť na poslancov stoličku, bude mať podľa Pašku zakázaný vstup do NR SR. Podľa neho bola rizikom aj pre novinárov.

Incident ľudí nespokojných s prácou poslancov ukončil vo štvrtok mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu premiéra Roberta Fica za kauzu emisie. Nespokojná žena po hlasovaní hrdelným hlasom kričala do sály na poslancov: „Hanba, hanba! Ľudia tu umierajú od hladu, my to už nebudeme tolerovať.“ Na poslancov sa z balkóna pokúsila zhodiť stoličku, v poslednej chvíli jej v tom zabránila ochranka. „My sa vrátime a s nami príde zákon,“ kričala skupina ľudí pri tom, ako ich vyvádzali z parlamentného balkóna.

Ľudia z balkóna poslancom vyčítali, prečo sa odvolávajú a nedajú na seba trestné oznámenie, politici sú podľa nich rovnakí, bez ohľadu na farbu straníckeho trička. „Aj červení, aj modrí, aj zelení, všetci patríte do jedného vreca!“ kričali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Paška
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky