Frešovci prezradili, kedy budú primárky na kandidátov do EP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
SDKÚ
Foto: Ilustračné foto SITA

BRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) – Prezídium SDKÚ-DS vypísalo primárne voľby na kandidátov pre voľby do Európskeho parlamentu na sobotu 8. marca. Členovia strany budú rozhodovať o kandidátoch, ktorí budú na 2. až 13. mieste.

Lehotu na podávanie návrhov určili členovia Prezídia SDKÚ-DS do štvrtka 27. februára 2014. Návrh na kandidatúru v primárnych voľbách na funkciu poslanca Európskeho parlamentu môžu podať: Prezídium SDKÚ-DS, predsedníctvo regionálneho zväzu alebo najmenej 100 členov SDKÚ-DS.

O obsadení prvého miesta na kandidátke SDKÚ-DS už rozhodli členovia SDKÚ-DS túto sobotu, keď za lídra SDKÚ-DS pre voľby do Európskeho parlamentu zvolili poslanca NR SR a podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca.

Ten mal v primárkach jediného protikandidáta, ktorým bol europoslanec Eduard Kukan. Podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca podporilo 58,2 percenta účastníkov primárnych volieb, Kukana volilo 41,7 percenta straníkov. Volebná účasť v primárkach bola 52 percent. K voľbám prišlo viac ako 2 000 členov SDKÚ-DS. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo už avizoval, že bude navrhovať, aby bol Kukan dvojkou na kandidátke.

Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. V SR pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. Do 20. marca musia strany podať kompletné kandidačné listiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eduard KukanPavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana