Vláda zatrhla vznik novej školy, rokovala aj o eurovoľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlada, fico, kazimir, pociatek
Sprava: Minister vnútra SR Robert Kaliňák, predseda vlády SR Robert Fico a minister financií SR Peter Kažimír Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 19. februára (WEBNOVINY) – Súkromná vysoká škola s názvom Vysoká škola filmovej tvorby a multimédií ani tentoraz nedostane zelenú pre svoj vznik. Akreditačná komisia vyjadrila nesúhlas s jej vznikom a ministerstvo školstva predložilo na 95. rokovaní vlády SR návrh na neudelenie štátneho súhlasu na pôsobenie tejto školy. Vláda v máji 2012 na návrh ministra školstva Dušana Čaploviča dala vzniku školy červenú aj napriek tomu, že Akreditačná komisia vtedy k nemu vydala kladné stanovisko.

Kabinet odobril návrh ministra kultúry na prístup k Zmluve Svetovej organizácie duševného vlastníctva (World Intellectual Property Organization, WIPO) o audiovizuálnych umeleckých výkonoch prijatej 24. júna 2012 v Pekingu. Cieľom nových medzinárodných pravidiel je zaistiť primeranú ochranu a odmeňovanie audiovizuálnych výkonných umelcov, ako sú herci, hudobníci alebo tanečníci, ktorých umelecké výkony sú súčasťou audiovizuálneho diela, filmu či televízneho programu.

Milióny eur pôjdu na eurovoľby

Voľby

Ministri mali na stole aj návrh organizačno-technického zabezpečenia volieb do Európskeho parlamentu. Z materiálu, ktorý predkladá minister vnútra, vyplýva, že eurovoľby vyjdú štát na približne 8,25 mil. eur. Ministerstvo vnútra vyčlení zhruba 7,2 mil. eur a vyše milión eur pôjde na voľby z rozpočtu Štatistického úradu SR.

S Arménskom budeme spolupracovať v oblasti ochrany utajovaných skutočností. Vláda schválila návrh dohody s Arménskom, ktorej cieľom je zabezpečenie vzájomnej ochrany všetkých utajovaných skutočností. Zmluva upravuje podmienky, za akých je možné oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami, hovorí tiež o spôsobe ich označovania, zaobchádzania s nimi a ich výmene. Ide o medzinárodnú zmluvu vládneho typu, ktorá pre nadobudnutie platnosti pre Slovenskú republiku nevyžaduje súhlas parlamentu a ratifikáciu prezidentom.

Slováci sa registrujú pri cestách do zahraničia

Minister zahraničných vecí na rokovanie vlády predložil Správu o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2013. Z tej okrem iného vyplýva, že čoraz viac Slovákov využíva možnosť dobrovoľne sa zaregistrovať na stránke ministerstva zahraničných vecí pred vycestovaním do nebezpečných krajín. „Podarilo sa dosiahnuť uspokojivý stav vo využívaní elektronického registračného formulára pri cestách do regiónov so sťaženými bezpečnostnými podmienkami,“ uvádza sa v správe.

Kabinet schválil predsedovi Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igorovi Furdíkovi mesačný plat 2 731,50 eura. Vláda sa na rokovaní zaoberala aj platmi podpredsedu a vrchnej inšpektorky Úradu na ochranu osobných údajov SR. Zarábať budú viac, keďže tarifné platy zamestnancov v štátnej a verejnej správe sa od tohto roka zvýšili o 16 eur na osobu a mesiac.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Vláda SR