Vysokým školám budú chýbať na zvyšovanie platov milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 20. februára (WEBNOVINY) – Vysokým školám by malo tento rok na zvyšovanie platov ich zamestnancov chýbať päť miliónov eur.

„Chýbajúce finančné prostriedky v sume päť miliónov eur sa zo štátneho rozpočtu zabezpečiť nepodarilo a vysoké školy si ich buď uhradia z vlastných zdrojov alebo o tento objem znížia valorizáciu,“ informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Zvýšenie platov na vysokých školách by malo celkovo stáť zhruba 10 miliónov eur, školy by mali mať na to k dispozícii polovicu.

„Je to fakt, na ktorý sme upozorňovali, že na dohodnuté zvyšovanie platov nedostanú školy 10 miliónov eur, ale len päť,“ hovorí predseda Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár. Podľa neho sa to dotkne vysokých škôl rôzne a to podľa toho, koľko peňazí na tento rok dostanú. Vysoké školy museli od nového roka zvýšiť tarifné platy svojim zamestnancom o 16 eur, prikazuje im to nariadenie vlády.

Rozpočtové provizórium

Školy sú však od začiatku roka v rozpočtovom provizóriu a na zvyšovanie platov im chýbajú peniaze. Niektoré museli siahnuť na osobné odmeny zamestnancov. Okrem tohto zvyšovania platov vyrokovali školskí odborári pre pedagogických zamestnancov na vysokých školách ešte tri percentá k platu, no nie do taríf.

Predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško, ktorý pôsobí na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity, nevidí reálne, že by takto vysokoškolským učiteľom školy pridali. „To nie je nárokovateľné, čiže to asi nebude, predpokladám, lebo školy nebudú mať peniaze,“ hovorí. Rovnako to vidí aj Vozár. „Bude na rozhodnutí vedenia škôl, či im tri percentá pridajú bez nezmenených osobných ohodnotení,“ povedal.

„Vlastné zdroje používajú verejné vysoké školy na doplnenie chýbajúcich prevádzkových zdrojov každý rok,“ hovorí rektor Slovenskej technickej univerzity Robert Redhammer. Ťažko však podľa neho očakávať, že v roku 2014 zvýšia vlastné príjmy univerzity o ďalších päť miliónov eur. Ak sa štát rozhodol znížiť financovanie vysokých škôl, tak školy budú mať väčšie problémy s udržaním medzinárodne uznávaných odborníkov a menšiu šancu konkurovať zahraničným školám či získavať financie na vedu zo zahraničia, doplnil.

Školy by mali rozdeliť vyše 400 miliónov

Ministerstvo školstva dalo verejným vysokým školám návrh metodiky rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu na rok 2014 na pripomienkovanie. Podľa zákona majú orgány reprezentácie vysokých škôl tri týždne na zasielanie pripomienok k materiálu. „Po ich vyjadrení ministerstvo školstva pripraví v priebehu marca konečný rozpis dotácií a dotačné zmluvy,“ informuje hovorca rezortu školstva.

Peniaze, euro
Foto: Shutterstock

Školy by si mali podľa návrhu metodiky rozdeliť takmer 442,3 milióna eur. Rozpočet vysokých škôl na rok 2014 bol najprv nižší oproti vlaňajšku o viac ako 21 miliónov eur. Napokon sa však podarilo rezortu krátenie oproti vlaňajšku znížiť na 0,9 milióna eur. Predseda rady vysokých škôl Smieško však nevedel povedať, ako sa to konkrétne dotkne škôl.

„Metodika je iná ako po iné roky. Musím to preskúmať poriadne, aj tabuľky, aby som vedel, o čom to je,“ povedal. Ani Libor Vozár sa nechcel vyjadrovať ku konkrétnym číslam, kým si metodiku poriadne nepozrie. Reprezentácie vysokého školstva sa k nej môžu vyjadrovať do 7. marca. Až po jej schválení by sa mali vysoké školy dostať z rozpočtového provizória. Vozár očakáva, že by sa tak mohlo stať do polovice, resp. do konca marca.

V porovnaní s minulým rokom nastalo v metodike niekoľko zmien. Ministerstvo školstva napríklad neráta s peniazmi pre školy na externých študentov okrem posledného bakalárskeho roku štúdia, keďže po zmene si už externisti za štúdium platia. Menší balík peňazí by mal ísť aj na sociálne štipendiá. Rezort predpokladá, že vzhľadom na nároky študentov v minulom roku bude suma postačovať. Znižuje sa tiež paušálna suma na motivačné štipendiá a zároveň sa toto štipendium zavádza pre vybrané odbory. Motivačné štipendiá by už ponovom nemali dostávať externí študenti, ruší sa aj zvyšovanie dotácií na skupinu doktorandov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičLibor VozárMichal KaliňákRobert Redhammer
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR