Teror na Ukrajine rozhýbal vládu, Slovensko prijme migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Kyjeve sa prelieva krv, napätie neustáva
V Kyjeve naďalej panuje napätie. V uliciach sa strieľa a zomierajú tam ľudia. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. februára (WEBNOVINY) – Slovenská republika je pripravená prijať niekoľko sto migrantov, ak by potrebovali ochranu. V piatok to po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR k situácii na Ukrajine vyhlásil premiér Robert Fico.

Predseda vlády informoval, že sme zatiaľ nezaznamenali pre nepokoje na Ukrajine žiadny väčší počet ľudí v blízkosti našich hraníc ani vyšší počet žiadostí o víza na Slovensko ako obvykle.

Slovensko je tiež pripravené poskytnúť našim susedom zdravotnícku pomoc. „Rovnako sme dnes poverili na Bezpečnostnej rade podpredsedu vlády Miroslava Lajčáka, aby oficiálne ponúkol Ukrajine zdravotnícku pomoc na území Slovenska, pokiaľ bude mať ukrajinská strana záujem o ošetrenie niektorých ľudí, ktorí boli zranení,“ povedal v piatok premiér s tým, že medzi prichádzajúcimi zranenými nebudeme robiť rozdiely v tom, z ktorého tábora pochádzajú.

Pripravení aj na vlny utečencov

Minister vnútra Robert Kaliňák po rokovaní Bezpečnostnej rady SR vyhlásil, že na slovenských hraniciach je pokoj a predpokladá, že situácia sa takto bude vyvíjať i ďalej. „Napriek tomu sme pripravili plán, ktorý štandardne máme k dispozícii, ako sme schopní v prípade nejakej vlny utečencov túto situáciu zvládnuť. Len v našich zariadeniach, ktoré sú pripravené okamžite, sa bavíme zhruba o tisícke utečencov, ktorých môžeme prijať,“ uviedol Kaliňák.

Ak to však bude potrebné, toto číslo možno zvýšiť až na desaťtisíc. „A v prípade zásadnej humanitárnej krízy už aj v spolupráci s ďalšími krajinami je Slovensko schopné tieto čísla zásadným spôsobom prekračovať,“ dodal minister vnútra.

Premiér v piatok zároveň poukázal na to, že o Ukrajine máme málo informácií v porovnaní s ostatnými našimi susedmi. „Je to zvláštne, napriek tomu, že Ukrajina je náš sused, máme s ním takmer sto kilometrov hraníc, ako politik musím povedať, že sa nám nikdy nepodarilo nadviazať normálne politické vzťahy,“ uviedol. „Ťažko sa vieme orientovať v zákulisí toho, čo sa dnes deje na ukrajinskej scéne, lebo nemáme toľko informácií ako v prípade ostatných susedských krajín,“ doplnil predseda vlády.

Obrazom: V Kyjeve sa prelieva krv, napätie neustáva

Premiér sa o ropu a plyn nebojí

Fico sa prerušenia dodávok strategických surovín pre nepokoje na Ukrajine neobáva. „Nikto neavizoval, že by prepravný systém pre plyn a pre ropu mal mať nejaké ťažkosti z dôvodu udalostí, ktoré sú dnes na Kyjeve,“ dodal. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák informoval, že Slovákov, ktorí sú na Ukrajine, je na internetovej stránke ministerstva zahraničných vecí zaregistrovaných 11.

„Vyhodnocujeme situáciu aj z hľadiska bezpečnosti našich občanov, aj z hľadiska bezpečnosti našich zamestnancov tak na veľvyslanectve v Kyjeve, ako aj na generálnom konzuláte v Užhorode. Prijali sme potrebné opatrenia a krízový štáb u mňa na ministerstve zasadá prakticky nepretržite,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

Fico kalinak lajcak
Foto: SITA/Ján Slovák

Kaliňák kontroloval slovenské hranice, bol aj v Užhorode

Krátku pracovnú cestu do ukrajinského Užhorodu a kontrolu hraníc vo Vyšnom Nemeckom absolvoval v piatok minister vnútra Robert Kaliňák. Ako uviedol na brífingu na slovensko-ukrajinskej hranici, dôležité bolo odovzdať priamo správu o podpore zo strany Slovenska a Európskej únie.

„V Užhorode som hovoril s našou konzulkou, ako aj so zástupcami oboch strán, teraz vlastne už jednej. Noví aktivisti presvedčili predstaviteľov miestnej štátnej správy a samosprávy, aby sa zjednotili a bez násilia začali kontrolovať situáciu. Išiel som sa pozrieť aj do mesta a situácia je tu úplne pokojná,“ povedal Kaliňák. Ako dodal, so zástupcami silových zložiek sa nestretol.

Minister Kaliňák bol aj priamo v centre diania. Rozobrali všetky politické aspekty zmien, ku ktorým došlo. Uviedol, že aj polícia, aj ostatné zložky sa pridali na stranu národa. Podľa ich názoru by sa mal teraz dotiahnuť do konca demokratizačný proces. Ukrajinci podľa Kaliňáka hovoria, že „oranžová“ revolúcia zastala na polceste a teraz pokračuje proces, ktorý bol prerušený.

Minister ocenil, že v Kyjeve došlo k dohode medzi opozíciou, vládou a prezidentom. „Všetci veríme, že tá dohoda bude mať dlhšie trvanie ako predošlé prímerie a Ukrajina sa posunie dopredu. Podmienky na to vytvára aj návrat k ústave z roku 2004, ktorá môže byť základom demokratizačných procesov. Demokratizačný proces si na kyjevskom Námestí nezávislosti, tzv. Majdane vyžiadal veľa obetí, ktoré položili svoj život za novú formu demokracie, nové životy,“ povedal Kaliňák. Podľa neho je to šanca, že sa situácia upokojí. Doplnil, že v prípade potreby a krízovej situácie vie Slovensko poskytnúť pomoc, ak o ňu Ukrajinci požiadajú.

Na hraniciach je pokoj

Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) v Sobranciach v posledných dňoch nezaznamenalo prekračovanie štátnej hranice z Ukrajiny do SR štátnymi príslušníkmi Ukrajiny vo zvýšenom počte.

V Kyjeve sa prelieva krv, napätie neustáva
Foto: SITA/AP

Ako pre agentúru SITA povedala hovorkyňa sobraneckej hraničnej polície Agnesa Kopernická, nezaznamenali ani žiadny pokus o neoprávnené prekročenie vonkajšej hranice občanmi Ukrajiny.

„Denne prekročí vonkajšiu hranicu na hraničných priechodoch dislokovaných na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici v priemere do 3000 cestujúcich v oboch smeroch. V súčasnosti sme zaznamenali mierny pokles štátnych príslušníkov Ukrajiny prekračujúcich hranicu,“ povedala.

Podľa Kopernickej je situácia na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici pokojná a nie je dôvod na prijímanie mimoriadnych opatrení. Výkon služby prebieha štandardným spôsobom.

Pokojná atmosféra panuje aj v obciach i meste Sobrance, ktoré sa nachádzajú v prihraničnom pásme. „V meste je pokoj a normálna situácia, a nezaznamenali sme nič mimoriadne v súvislosti s udalosťami na Ukrajine,“ uviedol v piatok pre agentúru SITA primátor Sobraniec Štefan Staško, ktorý neočakáva nával utečencov a myslí si, že sa situácia na Ukrajine upokojí. Doložil, že ak by k tomu predsa len došlo a štát by sa obrátil na mesto, vedeli by pre utečencov poskytnúť dočasné prístrešie, napríklad v telocvičniach.

V pozore je aj Červený kríž

Prípadným utečencom z Ukrajiny je pripravený pomôcť aj Slovenský Červený kríž (SČK). Vývoj situácie na Ukrajine pozorne sleduje a v piatok sa jej venoval aj na rannom zasadnutí svojho krízového štábu. SČK je v úzkom kontakte s Migračným úradom Ministerstva vnútra (MV) SR a s ďalšími zainteresovanými rezortmi. So svojím personálom a dobrovoľníkmi je „pripravený pomôcť zabezpečovať zdravotný dohľad, asistenciu pracovníkom záchytných táborov, prípadne poskytnúť utečencom humanitárnu pomoc ako napríklad prostriedky osobnej hygieny“, agentúru SITA o tom informovala v tlačovej správe informovala Silvia Kostelná z SČK.

Slovenský Červený kríž oslovil svojich partnerov v Ukrajinskom Červenom kríži a vyjadril im podporu. „Zatiaľ nás priamo o pomoc nepožiadali, no sme odhodlaní a prichystaní podať našim blízkym kolegom a priateľom pomocnú ruku, či už vo forme finančnej alebo materiálnej,“ cituje tlačová správa prezidenta SČK Viliama Dobiáša.

Ako ďalej informoval SČK, vo štvrtok 20. februára bol zranený dobrovoľník Ukrajinského Červeného kríža, keď sa pokúšal poskytnúť zdravotnú pomoc zranenému počas nepokojov v ukrajinskom hlavnom meste, v Kyjeve. Medzinárodný Červený kríž dostáva podľa SČK ďalšie správy o tom, že personálu a dobrovoľníkom Ukrajinského Červeného kríža bránia poskytovať prvú pomoc a ochranu. „Červený kríž vyzýva všetkých rešpektovať špeciálny ochranný znak Červeného kríža a prácu zdravotníckeho personálu a dobrovoľníkov, ktorí v duchu princípov neutrality, nestrannosti a nezávislosti neúnavne poskytujú prvú pomoc a zdravotnícke ošetrenie zraneným.“

V Kyjeve sa prelieva krv, napätie neustáva
Foto: SITA/AP

Nepretržitá práca

Pohotovostné tímy Červeného kríža pracujú nepretržite na zmeny od novembra minulého roka, keď sa začali demonštrácie v Ukrajine. „Za ostatné tri dni nepokojov poskytli pomoc viac ako 360 zraneným. Prvá pomoc je v duchu neutrality a nestrannosti poskytovaná obom stranám – demonštrantom i príslušníkom bezpečnostných síl. Pohotovostné tímy ranených odvážajú na nosidlách do bezpečnej zóny,“ upozorňuje SČK.

Na možné prijatie a ošetrenie vybraných traumatologických a chronických pacientov z Ukrajiny sú pripravené nemocnice skupiny siete Svet zdravia na východnom Slovensku. Slovenských pacientov by sa to nijak nedotklo. „Voľné lôžkové kapacity skupina nahlásila dnes ministerstvu zdravotníctva. Zatiaľ však sa v tomto smere neeviduje žiadny konkrétny dopyt alebo iný akútny stav,“ uvádza sa v tlačovej správe, ktorú SITA poskytol za spoločnosť Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Slovensko sa nemôže iba prizerať, hovorí Štefanec

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí by malo podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca skoordinovať s ukrajinskou opozíciou požadovanú pomoc o lekárske ošetrenie zranených.

Štefanec v piatok o to požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. „Na uliciach zomierajú ľudia, ktorí bojujú za budúcnosť Ukrajiny s európskymi hodnotami. Mesiace čakajú na vyriešenie situácie pokojným politickým dialógom, bez násilia a krviprelievania. To však zatiaľ ani ukrajinská vláda, ani medzinárodné spoločenstvo nedokázalo zabezpečiť,” povedal Štefanec pre agentúru SITA s tým, že Slovensko viac nemôže nečinne čakať a prizerať sa na tragické udalosti u nášho východného suseda. „Našou morálnou povinnosťou je poskytnúť zraneným Ukrajincom okamžitú pomoc a lekárske ošetrenie,” dodal.

So žiadosťou o pomoc pre zranených sa obrátili na Štefanca zástupcovia opozície, s ktorými sa stretol. „Požiadali ma, aby som ministerstvu zahraničných vecí sprostredkoval ich prosbu o humanitárnu a zdravotnícku pomoc na Slovensku,” povedal Štefanec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav LajčákRobert FicoRobert Kaliňák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR