Ústavná ochrana manželstva nie je podľa Smeru priorita

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Madaric
Minister kultúry Marek Maďarič tvrdí, že na odvolanie Miloslavy Zemkovej dala dôvod ona sama. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 22. februára (WEBNOVINY) – Ústavné zakotvenie manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy nie je pre Smer-SD podľa podpredsedu strany Mareka Maďariča prioritou, s ktorou sa v strane prebúdzajú a zaspávajú.

Na druhej strane si však vie predstaviť, že takýto návrh podporí dostatok poslancov Smeru-SD, aby takáto zmena v ústave prešla. Ako povedal Maďarič pre agentúru SITA, v tejto chvíli Smeru-SD postačuje ako je manželstvo zakotvené v súčasnej legislatíve. „Necítime ako životnú potrebu, dávať to do ústavy,” povedal.

Ochota rokovať

Smer-SD je podľa Maďariča však ochotný o tejto téme rokovať. „V našom klube by sa našiel dostatočný počet poslancov, ktorí by to vedeli podporiť, ale potom sa nám nesmie stať, že odpoveďou na takéto naše pripojenie sa k tomu bude to, že o dva roky sa KDH opäť spojí s nejakými liberálmi, alebo že KDH v druhom kole prezidentských volieb podporí kandidáta, ktorý sa stavia za registrované partnerstvo. Musí to byť pochopené aj u nás ako nejaké rozhodnutie,” vyhlásil Maďarič s tým, že KDH nemôže v niektorých veciach lákať Smer, pretože je to pre všetkých životne dôležité a v iných veciach ísť za mocou s niekým iným.

O tomto návrhu doplnenia ústavy by sa malo podľa Maďariča rokovať v parlamente pred druhým kolom prezidentských volieb. Druhé čítanie bude po nich. „My sa môžme dohodnúť, že návrh pustíme do druhého čítania, pričom môže dôjsť k diskusii aj o doplnení tohto . Ak uvidíme, že KDH vysloví podporu kandidátovi, ktorý sa hlási k registrovaným partnerstvám, tak končí debata o tom, že je to pre KDH smrteľne dôležitá otázka. Prečo by sa od nás malo očakávať, že v tom budeme pokračovať, keď KDH si vyberie len hrozienka a urobí inak v inej veci, keď to bude KDH politicky vyhovovať,” dodal Maďarič.

Jedinečný zväzok

Návrh na ústavné ukotvenie manželstva by mali podať do parlamentu poslanci do 24. februára. Návrh zatiaľ podporilo 40 poslancov zo všetkých strán s výnimkou Smeru-SD svojím podpisom pod návrh. Návrh podpísali všetci poslanci za KDH, väčšina poslancov za Most-Híd, OĽaNO, SDKÚ-DS a dvaja nezaradení poslanci.

Kresťanskí demokrati prišli s návrhom doplniť slovenskú ústavu o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy. Na marcovej parlamentnej schôdzi predložia návrh ústavného zákona, podľa ktorého Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. „Ide o krátke a precízne výstižné vety, ktoré sú prevzaté z platného zákona o rodine, prijatého v roku 2005,“ uviedol predseda KDH Ján Figeľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján FigeľMarek Maďarič
Firmy a inštitúcie SMER-SD