Vládny Smer-SD vybral svojho lídra do eurovolieb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maroš Šefčovič
Eurokomisár a líder kandidátky SMER-SD do eurovolieb Maroš Šefčovič počas predstavenia lídra kandidačnej listiny pre voľby do Európskeho parlamentu. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 22. februára (WEBNOVINY) – Eurokomisár Maroš Šefčovič povedie vládny Smer-SD do volieb do Európskeho parlamentu. „Teším sa, že máme takého skúseného a rešpektovaného lídra eurokandidátky. Potvrdzujeme tým jasnú proeurópsku orientáciu a záujem zostať v jadre Európskej únie,“ povedal v sobotu novinárom predseda Smeru-SD Robert Fico.

Konečnú podobu eurokandidátky neschválili

Jedným zo záujmov Smeru-SD podľa premiéra je, aby sa štruktúry únie viac priblížili občanovi. Vládna strana sa bude snažiť, aby mali ľudia možnosť stretávať sa s europoslancami a dozvedieť sa, o čom europarlament rozhoduje. Predseda vlády verí, že Šefčovič prejde čo najviac miest na Slovensku a stretne čo najviac ľudí.

Fico rovnako pripomenul, že Šefčovič bol ako podpredseda Európskej komisie vždy hodnotený pozitívne a zostáva slovenským kandidátom pri kreovaní novej komisie, ktorá sa bude zostavovať o niekoľko mesiacov. „Všade tam, kde mu to umožňovali pravidlá hry, Slovensku pomáhal,“ konštatoval. Premiér považuje za správne, aby členovia EK získali dôveru občanov aj vo voľbách a zvyšovali tak legitímnosť komisie.

Vládny Smer-SD zatiaľ s výnimkou lídra konečnú podobu eurokandidátky neschválil, urobiť tak chce do desiatich dní. Fico by privítal, keby strana obhájila výsledky spred piatich rokov, kedy v europarlamente obsadila päť poslaneckých kresiel.

Šefčovič sa teší na stretnutia s občanmi

Premiér rovnako vyzval štandardné politické strany, aby si sadli za jeden stôl a diskutovali o zvýšení účasti občanov na eurovoľbách. Fico by chcel zvýšiť účasť slovenských voličov na eurovoľbách, ak sa o to nepričinia štandardné strany, využijú to neštandardné politické subjekty bez zaradenia v európskych štruktúrach.

„Som veľmi rád, že predvolebná kampaň mi umožní stráviť niekoľko týždňov na Slovensku. Veľmi sa teším na stretnutia s občanmi, chcem si to skonfrontovať s tým, čo robíme v Bruseli. Brusel je tu pre občanov,“ poznamenal Šefčovič.

Kampaň chce viesť iným smerom, ako to robili strany doteraz. Každý z kandidátov na europoslancov by mal predstaviť konkrétnu agendu, ktorú bude v Bruseli presadzovať. „Aby ľudia viac precítili, čo je skutočná práca poslancov. Dúfam, že aj to pritiahne voličov k urnám. Bol by som rád, keby sme mali väčšiu volebnú účasť ako v minulosti,“ uzavrel eurokomisár. Kandidovať v eurovoľbách podľa jeho slov budú viacerí členovia komisie.

Fico opätovne odmietol odpovedať, či bol v byte na Vazovovej ulici debatovať so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom, ako a to uvádza v spise Gorila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Maroš ŠefčovičRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD