Nekšeftujeme, hodnotí KDH justičnú spoluprácu so Smerom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Figeľ
Ján Figeľ Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 26. januára (WEBNOVINY) – Opozičné KDH bude s vládnym Smerom-SD rokovať o zmenách v justícii a ochrane manželstva, ako to v ústavných zákonoch navrhujú obe strany. „KDH odmieta obchod, ale je schopné dohôd pre dobro Slovenska v dobrej veci. Sme presvedčení, že obidve záležitosti sú pre dobro Slovenska, podpora rodiny a viac transparentnosti v súdnictve,“ povedal v stredu novinárom líder kresťanských demokratov Ján Figeľ. KDH je o zmenách v justícii pripravené diskutovať s každou parlamentnou stranou.

Figeľovci chcú zrušiť imunitu sudcov

Spravodlivosť, justícia
Foto: en.wikipedia.org

Figeľ predstavil päť zásadných podmienok kresťanských demokratov – oddelenie funkcií šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady, zmeniť by sa malo kreovanie súdnej rady, predseda najvyššieho súdu by automaticky nemal byť jej členom. Predsedu súdnej rady by mala voliť samotná rada. Kresťanskí demokrati zároveň presadzujú zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov. Návrh na previerky všetkých sudcov, ako ich navrhuje Smer-SD, KDH odmieta.

„Takéto previerky sa dajú politicky zneužiť práve proti tým, ktorých Slovensko potrebuje ako poctivých, statočných sudcov,“ vysvetlil Figeľ. Keďže previerky by sa mali týkať aj terajších sudcov, takýto návrh je podľa kresťanských demokratov tiež retroaktívny. KDH si však vie predstaviť zadefinovať na ústavnej úrovni prísnejšie kritériá pre pôsobenie sudcov. Efektívnejšie by sa mohli využívať aj kontrolné nástroje, ktoré sú k dispozícii aj dnes a nevyužívajú sa v dostatočnej miere, napríklad majetkové priznania sudcov.

„Neobchodujeme, nekupujeme, nekšeftujeme,“ uviedol na margo postupu KDH predseda poslaneckého klubu Pavol Hrušovský. Kresťanskí demokrati podľa jeho slov chcú hľadať systémové riešenia na zlepšenie situácie v justícii a ochrany manželstva. „Sú tu rôzni politici, ktorí skôr uprednostňujú nedohodu pred dohodou,“ dodal.

Strana Most-Híd odmieta previerky sudcov, ktoré navrhuje Smer-SD. „Nemôžeme podporiť návrh vlády, aby všetci sudcovia vrátane terajších absolvovali previerky Národného bezpečnostného úradu, ktoré by potom posudzovala súdna rada. Sme ochotní sa zúčastniť na rokovaniach o potrebných zmenách v justícii, ale nie pod časovým stresom,“ uvádza sa v stanovisku strany.

Podľa Mosta-Híd sú zmeny v justícii nevyhnutné, nesmú však byť súčasťou kampane žiadneho kandidáta. Pri novele ústavného zákona, s ktorou prichádza vláda Roberta Fica, o tom však podľa strany existujú vážne pochybnosti. „Most-Híd je za každú pozitívnu zmenu v slovenskej justícii, odmietame však, aby takéto závažné zmeny boli súčasťou volebnej kampane kohokoľvek,“ dodávajú v stanovisku.

Fico: Buď spoločne, alebo vôbec

Premiér Fico sa v utorok vyjadril, že Smer-SD sa buď s opozíciou dohodne na ústavných zmenách v justícii a ochrane manželstva, alebo neprejde nič, teda ani jeden návrh.

Smer-SD chce oddeliť funkcie šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady, čo v januári navrhla a predtým aj v roku 2011 presadzovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Vládna strana podľa Fica vie ustúpiť z pôvodného zámeru, aby šéfa súdnej rady nevyberal prezident, ale rozhodovala o ňom súdna rada.

Smer-SD je tiež pripravený dohodnúť sa na zrušení imunity sudcov, ako ho navrhuje opozičný poslanec Gábor Gál (Most-Híd). Vládny subjekt ale podľa Fica nechce ustúpiť z požiadavky, aby všetci sudcovia vrátane terajších absolvovali previerky Národného bezpečnostného úradu, ktoré by potom posudzovala súdna rada.

„Sme pripravení na kompromisy, ústupky a hlavne na dohodu. Bolo by veľmi dobré, keby výsledkom bol spoločný postup Národnej rady SR. Urobíme všetko pre to, aby sa našli riešenia vhodné pre jednu aj druhú stranu,“ povedal Fico.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gábor GálJán FigeľLucia ŽitňanskáPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSMER-SD