Lekárske odbory podali pre parkoviská trestné oznámenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parkovanie nemocnica
Parkovanie pred Univerzitnou nemocnicou v Ružinove. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Lekárske odborové združenie poslalo v súvislosti s prenajatými parkoviskami pred Univerzitnou nemocnicou v bratislavskej Petržalke a Ružinove v stredu 26. februára na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava II trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Podali ho pre podozrenie zo spáchania trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe ako aj trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ako na dnešnej tlačovej besede informoval predseda LOZ pri Nemocnici Ružinov Miroslav Mendel, LOZ sa dopracovalo k 47 právnym úkonom vedenia UNB, ktorými argumentovalo svoju snahu vypovedať nevýhodnú zmluvu prenájmu parkovísk.

Bez upravených dokumentov ukončenie zmluvy

Ako uviedol Mendel, nebol medzi nimi podnet na stavebný úrad ani dopravný inšpektorát.

„Zarážajúca je hlavne nečinnosť vedenia UNB po tom, čo vydal stanovisko stavebný úrad, v ktorom vyzýva stavebníka dať do súladu s legislatívou dokumenty súvisiace so stavbou,“ povedal Mendel, podľa ktorého malo vedenie UNB vyzvať stavebníka, aby v stanovenej lehote dokumenty upravil a ak to nebude schopný urobiť, malo nasledovať ukončenie zmluvy.

Predseda LOZ pri Nemocnici Ružinov Miroslav Mendel informoval, že LOZ sa dopracovalo k 47 právnym úkonom vedenia UNB, ktorými argumentovalo svoju snahu vypovedať nevýhodnú zmluvu prenájmu parkovísk.

Ako informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská, Univerzitná nemocnica Bratislava nerozumie obvineniam LOZ. „UNB sa nemohla obrátiť na stavebný úrad a dopravný inšpektorát, lebo nebola účastníkom konania. Jediné aktívne legitimované orgány boli v tom čase Úrad pre verejné obstarávanie a okresná prokuratúra. Z ich záverov vyplýva, že zmluva je platná a UNB je povinná ju plniť,“ uviedla Stano Maťašovská a dodala, že celý spis skúmali aj orgány činné v trestnom konaní.

Podozrivou skutočnosťou je podľa LOZ aj existencia dvoch rôznych komisií pri obchodnej súťaži, z ktorých iba jedna bola oficiálne vymenovaná vtedajším riaditeľom UNB Jozefom Sabolom. Komisia určená na otváranie súťažných ponúk bola oficiálne vymenovaná, dôkaz o vymenovaní komisie pri vyhodnocovaní ponúk však chýba. „Sme presvedčení, že treba preveriť postup, v ktorom existujú dve komisie, z toho k jednej nie je žiadne menovanie, o ktoré sme žiadali na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám,“ informoval Mendel.

Podanie trestného oznámenia na neznámeho páchateľa a zloženie komisií je podľa Stano Maťašovskej otázkou na predošlých riaditeľov UNB.

Nemocnica je v patovej situácii

„Proces prípravy verejného obstarávania sa začal v marci 2011, v čase keď bol riaditeľom UNB Jozef Sabol, ktorý o dva mesiace vo funkcii skončil. Zmluvu s koncesionárom podpísal riaditeľ Miroslav Bucha 22. 12. 2011. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Ivana Uhliarika vydalo súhlas s procesom verejného obstarávania 6. decembra 2011, a ešte v ten deň bol oznámený výsledok koncesionárovi,“ povedala Stano Maťašovská.

UNB podľa svojej hovorkyne stále nedisponuje právne relevantným argumentom, pre ktorý by bolo možné zmluvu z minulosti bez hrozby sankcií presahujúcich milión eur vypovedať alebo neplniť. „Súčasné vedenie UNB koná v tejto veci už takmer dva roky. Pri hľadaní riešení komunikuje s Magistrátom hlavného mesta a spolupracuje so stavebným úradom. Pre dedičstvo z minulosti sme naďalej v patovej situácii,“ povedala Stano Maťašovská.

Univerzitnej nemocnici sa zatiaľ podarilo s koncesionárom nad rámec zmluvy dohodnúť aspoň bezplatné parkovanie pre darcov krvi počas odberu, pre pacientov podstupujúcich dialýzu a sestry v nočných službách. Nemocnica zároveň vytvorila na neprenajatých plochách pred oboma nemocnicami 200 bezplatných parkovacích miest pre verejnosť a 10 miest pre zdravotne ťažko postihnutých.

Odporcovia platených parkovísk pri Univerzitnej nemocnici v bratislavskej Petržalke a Ružinove už v minulosti deklarovali, že chcú zákon, aby verejné parkoviská pri zdravotníckych zariadeniach vo vlastníctve štátu, kraja či obce boli na celom Slovensku pre verejnosť bezplatné. Mendel tiež uviedol, že v projektovej dokumentácii súvisiacej s projektom spoplatneného parkovania je zakreslené, že pri nemocnici na Antolskej v Petržalke je okrem spoplatnených miest ešte 100 parkovacích miest pre zamestnancov.

Zavádzali mesto?

Parkovisko

„V skutočnosti tam tie parkovacie miesta nie sú, ani tam nie je možné urobiť parkovisko. Je to priestor pre nákladné autá zásobujúce nemocnicu materiálom, ktoré sa tam otáčajú. Predložili teda dokumentáciu s fiktívnymi 100 miestami a tak zavádzali mesto, ktoré rozhodovalo aj na základe domnienky, že 100 parkovacích miest pre zamestnancov tam bude,“ uviedol ešte v januári Mendel.

Ako agentúra SITA informovala koncom minulého roka, Štátny stavebný dohľad zistil, že súkromník na pozemkoch pred nemocnicami položil elektrické káble na pripojenie rámp bez povolenia. Navyše tieto práce neohlásil ani príslušnému stavebnému úradu. Stavebný úrad v Petržalke začal voči firme správne konanie, ktorého výsledkom môže byť rozhodnutie o odstránení alebo o dodatočnom povolení ukladania káblov pri petržalskej nemocnici.

K dodatočnému povoleniu však bude staviteľ potrebovať povolenie mesta ako vlastníka pozemkov. Bratislavskí poslanci jednomyseľne požiadali primátora, aby súhlasné stanovisko za žiadnych okolností nevydal. „Ak stavebník nepredloží povolenie mesta ako vlastníka, mal by stavebný úrad stavebníka požiadať o odstránenie stavby. V tomto prípade to nie je rampa, ale iba prípojka.“

Pred nemocnicou v Ružinove a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke je parkovanie spoplatnené od 2. decembra. Parkoviská pred oboma nemocnicami si prenajala na 10 rokov spoločnosť ZIPP-S, zmluvu podpísali ešte s bývalým vedením nemocnice. Za prvých 15 minút parkovania pacienti neplatia, následne ich každá hodina stojí jedno euro. Zmluva, ktorú súkromník s UNB uzavrel, podľa ministerstva zdravotníctva nie je vypovedateľná a vedenie UNB už podniklo vyše 50 právnych krokov s cieľom zmluvu vypovedať. Podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa UNB obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie aj okresnú prokuratúru, obe však potvrdili, že zmluva je platná. Ministerka zároveň zdôraznila, že v prípade vypovedania zmluvy bez relevantného právneho titulu by musela nemocnica zaplatiť koncesionárovi ujdený zisk viac ako milión eur, čo si nemocnica nemôže dovoliť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petra Stano Maťašovská