Na maturitách budú môcť hodnotiť aj zamestnávatelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ústne maturity
Ústna maturitná skúška na 8-ročnom Gymnáziu Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Na blížiacich sa maturitných skúškach môžu byť aj zamestnávatelia, ktorí sa budú môcť žiakov pýtať a zároveň ich hodnotiť. Ministerstvo školstva totiž umožňuje účasť zástupcov stavovských a profesijných organizácií na maturitách a záverečných skúškach. „Zástupcovia zamestnávateľov tak môžu hodnotiť vedomosti žiakov a pritom majú priestor na výber svojich budúcich zamestnancov,“ informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Odbory školstva okresných úradov v sídle kraja začali v týchto dňoch oslovovať stavovské a profesijné organizácie so žiadosťou o delegovanie zástupcov do maturitných a skúšobných komisií. Zároveň ich informujú o termínoch maturitných, záverečných a absolventských skúšok v stredných odborných školách. „Účasťou stavovskej alebo profesijnej organizácie na ukončovaní štúdia žiakov chceme koordinovať odborné vzdelávanie i prípravu a zabezpečiť podiel zamestnávateľov na profile absolventa v súlade s potrebami trhu práce,“ uviedol minister školstva Dušan Čaplovič. Tento postup zaviedla novela zákona o odbornom vzdelávaní a príprave účinná od januára minulého roka.

Ministerstvo chce umožniť zastúpenie zamestnávateľov v skúšobných a maturitných komisiách v čo najväčšej miere. Ich účasť je dobrovoľná, no ak zástupcovia zamestnávateľov prejavia záujem, stanú sa riadnymi členmi s právom pýtať sa a hodnotiť.

V tomto školskom roku bude na 462 stredných odborných školách maturovať 33 497 žiakov a záverečné skúšky absolvuje 7830 žiakov. Maturitné skúšky sa konajú od marca do júna a záverečné skúšky od 16. do 30. júna 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičMichal Kaliňák