Električky v Košiciach oslavujú storočnicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektricka mhd kosice
Foto: SITA/Ivan Fleischer

KOŠICE 28. februára (WEBNOVINY) – Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) si pripomína významné jubileum. Posledný februárový deň má osobná električková doprava v Košiciach 100 rokov. Ako informovala hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová, pri tejto príležitosti dopravný podnik pripravil pre cestujúcich niekoľko prekvapení. V piatok vypraví od 13:00 do 17:00 historické električky. Ide o typ Cassovia – Ringhoffer 104 vyrobený v roku 1920, Tatra typu T1 vyrobenú v roku 1957 a Tatra typu T2 vyrobenú v roku 1960.

Do riadnej prevádzky bude po trinástich rokoch zaradená aj legendárna „trojička“, teda súprava troch električiek T3, ktorá premávala najmä v 80. a 90. rokoch minulého storočia až do roku 2001 z mesta do železiarní. Jazdiť bude na vybraných špičkových spojoch linky R na rýchlodráhe.

Cez víkend vystaví na Hlavnej ulici pri Immaculate koľajové vozidlá, ktoré budú pre verejnosť otvorené od 13:00 do 17:00. V rovnakom čase bude možné vypočuť si aj odborný výklad. V sobotu a v nedeľu DPMK vystaví historické električky Tatra typu T1, Tatra typu T2 a Tatra T3 v dvojdverovom prevedení. Malým prekvapením bude nákladný vozeň MWG M3, vyrobený v roku 1913, ktorý jazdí po koľajniciach tohto mesta 100 rokov. Po ukončení nákladnej električkovej dopravy po roku 1964 bol upravený ako pohon pre rotačný snehomet.

Aj keď sa vznik dopravného podniku datuje od 14. mája 1891, keď vznikla spoločnosť „Kassai közuti vasút“ – K. K. V. (Košická pouličná železnica), zo začiatku išlo vo verejnej doprave v Košiciach o konský pohon a krátkodobo sa v meste objavili aj vozidlá na parný pohon. „Prevádzka prvej električky, teda vozidla napájaného elektrickou energiou schopného prevážať cestujúcich, sa začala 28. februára 1914 slávnosťou pri radnici na Hlavnej ulici a zaujímavosťou je, že bola aj pokrstená košickým farárom Ľudovítom Konrádym. Krst sa bezpochyby vydaril, pretože práve 28. februára 2014 sa jeho ´krsňa´ dožíva 100 rokov a je stále funkčné, v kondícii,“ uviedla Karaffová.

Premávka MHD bude cez jarné prázdniny upravená

Košický dopravný podnik prispôsobí mestskú hromadnú dopravu jarným prázdninám. Počas ich trvania od pondelka 3. marca do piatka 7. marca bude MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných v režime Školské prázdniny.

Ako informovala hovorkyňa košického dopravného podniku Michaela Karaffová, v tomto období nebudú jazdiť ani školské spoje Š1 a Š5. Električkové linky R4 a R6 budú premávať v režime Pracovné dni – školský rok, pretože sa riadia vyučovaním vysokých škôl. Túto a aj budúcu nedeľu 2. a 9. marca budú linky 5 a 57 premávať podľa platných cestovných poriadkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie DPMK Dopravný podnik mesta Košice