Ombudsmanka musela krátiť platy a obmedziť niektoré činnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dubovcova ombudsmanka
Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová počas TB na tému: podanie zákona o pomoci v hmotnej núdzi na Ústavný súd SR. Bratislava, 17. január 2014. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) – Kancelária verejného ochrancu práv musela v roku 2013 pre nedostatočný rozpočet znižovať platy a mzdy zamestnancov a obmedziť niektoré činnosti. Okrem krátenia platov musela zastaviť podporu regiónov v oblasti dodržiavania základných práv a slobôd či obmedziť na minimum zahraničné služobné cesty a iné aktivity v prospech občanov, vyplýva to zo Správy o činnosti verejného ochrancu práv v roku 2013, ktorú agentúre SITA zaslala ombudsmankina poradkyňa pre komunikáciu Alena Kuišová.

Úsporné opatrenia

Pre kanceláriu vyčlenili na minulý rok 1,1 milióna eur. Žiadala však rezort financií o ďalších 150-tisíc eur na informačné technológie, ktoré boli v havarijnom stave, no tieto peniaze jej ministerstvo neposkytlo. „Z rozpočtu vyčerpala kancelária k 30. septembru minulého roka 727 033 eur,“ píše sa v správe. V novembri minulého roka uvoľnil rezort financií ďalších 4800 eur, ktoré sa presunuli do tohto roka.

Od začiatku minulého roka robila Kancelária verejného ochrancu práv úsporné opatrenia tak, aby aj naďalej kancelária v Bratislave fungovala bez obmedzení. Takisto dodržiavala realizáciu prioritných tém, ktoré si pre rok 2013 stanovila. Potrebovala však aj dostatok peňazí na dočasné riešenie zlého stavu informačných technológií v prípade, že by ministerstvo financií nevyhovelo žiadosti o poskytnutie peňazí na to. Peniaze jej rezort neposkytol.

Ministerstvá neposkytli priestory

Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

Najvyšším výdavkom kancelárie na tovary a služby bol v roku 2013 nájom administratívnych priestorov a služieb s ním spojených. Snažila sa získať priestory v budove, ktorá je v správe štátu. Preto listom postupne oslovila rezort pôdohospodárstva, ministra zahraničných vecí, ale aj ministerstvo vnútra. Ani jeden z oslovených však nesúhlasil. Priestor, ktorý by bol vhodný a hlavne lacnejší ako teraz, hľadá stále.

Pri zostavovaní návrhu rozpočtu na rok 2013 žiadala Kancelária verejného ochrancu práv peniaze na jej rozpočtovú prioritu, ktorou bolo Zabezpečenie osvety o podmienkach ochrany základných práv a slobôd v SR. Jej cieľom bolo zabezpečiť osvetu prostredníctvom pravidelných vzdelávacích aktivít zameraných na najzraniteľnejšie skupiny občanov, ako sú deti, mládež a seniori. Podujatia boli organizované v základných, stredných a vysokých školách a v domovoch sociálnych služieb.

Žiadali o peniaze na odmeny

Ďalšou navrhovanou rozpočtovou prioritou bolo Zabezpečenie podpory regiónov v oblasti základných práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb. Tá okrem vytvorenia miest prvého kontaktu s občanmi v regiónoch zohľadňovala aj potrebu konštruktívnej a priebežnej spolupráce s orgánmi verejnej správy v jednotlivých regiónoch Slovenska. Kancelária vlani takisto financovala ôsme stretnutie verejných ochrancov práv členských krajín V4, ktorého bola verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová hostiteľom.

V máji minulého roka pôvodne pridelili kancelárií na rok 2014 rozpočet 1 171 792 eur, z toho 581 842 eur malo ísť na odmeňovanie. Vedenie Kancelárie písomne i osobne požiadalo rezort financií o zvýšenie o 179 550 eur, pričom 135-tisíc eur malo byť určených na odmeňovanie zamestnancov. V júli 2013 dostala kancelária požiadavku ministerstva financií, ktorá vyplývala z realizácie programu ESO, aby zapracovala úsporné opatrenia vo výške 6744 eur do návrhu rozpočtu na tento rok. Toto opatrenie však verejná ochrankyňa práv neakceptovala a listom sa obrátila na ministra financií. Rezort však na svojom rozhodnutí trval a na rokovanie vlády SR predložil materiál s návrhom rozpočtu Kancelárie verejného ochrancu práv na tento rok vo výške 1 165 048 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Dubovcová