V Tatrách zasahoval vrtuľník, zranil sa český horolezec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vrtulnik zachranari tatry
Záchranná akcia na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách sa skončila až dnes nadránom. Foto: SITA/Ivan Čillík

POPRAD 2. marca (WEBNOVINY) – Horskí a leteckí záchranári dnes popoludní zachraňovali zraneného českého horolezca. Ten sa zranil v severnej stene Javorového štítu. Pri lezení cesty „Komín návratov“ si pri výpadku zo steny, v tretej lezeckej dĺžke, poranil obe nohy.

Na miesto nehody letel vrtuľník Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorý v Starom Smokovci vyzdvihol na palubu horského záchranár. Po prílete na miesto posádka vrtuľníka vysadila lekára v Javorovej doline a na priblíženie ku stene letel vrtuľník s horským záchranárom na navijaku.

Záchranár evakuoval zo steny zraneného horolezca a za pomoci vrtuľníka ho vysadili pri lekárovi. Kým lekár ošetroval a fixoval zranenému horolezcovi zranené nohy, letel ku stene vrtuľník pre jeho spolulezca. Po transportovaní spolulezca a horského záchranára do doliny naložili zraneného muža na palubu vrtuľníka, ktorý ho previezol na heliport v Poprade.

Odkiaľ pokračoval v sanitke Rýchlej zdravotnej pomoci do popradskej nemocnice na ďalšie ošetrenie. Následne sa vrtuľník vrátil do Javorovej doliny pre nezraneného horolezca a záchranára, ktorých transportoval na heliport do Popradu, informovala Horská záchranná služba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia