Poznáme meno rozkošného hrošíčatka z bratislavskej ZOO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hroch
V bratislavskej ZOO majú prírastok, narodila sa im samička hrocha. Foto: SITA/ZOO Bratislava

BRATISLAVA 4. marca (WEBNOVINY) – Malá samička hrošíka libérijského z bratislavskej ZOO sa volá Dášenka. Samičke hrošíka, ktorá sa v ZOO narodila 24. januára, vybrali meno návštevníci v internetovej ankete. Do hlasovania sa zapojilo 1316 ľudí, troch z nich ZOO odmenila vstupenkami. ZOO Bratislava o tom informuje na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Samička hrošíka libérijského sa v bratislavskej ZOO narodila 24. januára ráno. Matkou hrošíčaťa je samica Dina a otcom samec Paul, obaja sú už viacnásobnými rodičmi. Hrošica Dina sa narodila 22. decembra 1982 v ZOO Dvůr Králové a do bratislavskej ZOO prišla 18. apríla 1984 zo zoologickej záhrady v nemeckom Hannoveri.

Obrazom: Milý prírastok v bratislavskej ZOO, narodila sa hrošica

Narodením Dášenky sa stala samica Dina už osemnásobnou matkou, porodila šesť samíc a dvoch samcov. Jej dcéra Dimba sa narodila 22. apríla 2006 a zostala v bratislavskej ZOO, ktorá s ňou počíta ako s chovnou samicou.

Otcom malej hrošice Dášenky je samec Paul, ktorý sa narodil v ZOO Berlín 17. mája 2007. Do bratislavskej ZOO ho priviezli 14. mája 2008, keď mal rok a na párenia bol ešte veľmi mladý. Paula s Dinou spojili v roku 2010 a z úspešného párenia sa narodil samček Nuru, ktorý po roku odišiel do ZOO Barcelona v rámci európskeho záchranného programu za chovnou samičkou, informovala riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová. Malá Dášenka je tak Paulovým druhým mláďatkom.

Samice hrošíka libérijského sú gravidné 187 až 214 dní a zväčša rodia jedno, výnimočne dve mláďatá. Pôrodná hmotnosť mláďat je 4,5 až 6,2 kg.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZOO Bratislava