Slovenská zima trhala rekordy, napadlo historicky málo snehu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pocasie, sneh, topenie, oteplenie
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 5. marca (WEBNOVINY) – Tohtoročná zima patrila medzi najteplejšie zimy v histórii meteorologických meraní u nás. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej internetovej stránke. Vo všeobecnosti bola druhá najteplejšia po zime 2006/2007, ale mala aj niekoľko prvenstiev.

Meteorológovia zaznamenali túto zimu najmenej snehu od roku 1921, odkedy vykonávajú merania. Už predtým bývali zimy bez snehu v južných oblastiach Slovenska, no počas tohtoročnej zimy sa to prejavilo aj v severnejších oblastiach. Tohtoročná zima mala tiež extrémne nízky počet arktických dní, to znamená dní, keď teplota klesá pod mínus 10 stupňov Celsia.

Nedostatok silných mrazov počas tejto zimy sa prejavil aj tým, že najnižšia nameraná teplota, s výnimkou vysokých polôh, nedosiahla ani mínus 19 stupňov. V minulosti bola pritom teplota mínus 20 stupňov a menej v najchladnejších oblastiach samozrejmosťou, aspoň v niektorých fázach zimy. Teplota pod mínus 20 stupňov neklesla ani na Chopku. Na Lomnickom štíte namerali priemernú teplotu pre túto zimu mínus šesť stupňov, pričom normál pre zimné mesiace býva okolo mínus 11.

Málo alebo žiadny sneh nie je pritom ideálnym stavom pre vodohospodárov a poľnohospodárov. Existujú riziká, že prípadný nedostatok zrážok v jarnom období sa môže rýchlejšie negatívne prejaviť suchom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav