Obyčajní ľudia chcú, aby gambleri nemohli vstúpiť do herní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gambler hazard kasino
Obyčajní chcú zvýšiť povedomie hráčov o rizikách hazardných hier aj o možnostiach liečby. Foto: www.readwrite.com

BRATISLAVA 5. februára (WEBNOVINY) – Zaviesť nové pravidlá ochrany hráčov hazardných hier tak, aby sa obmedzili negatívne následky hrania týchto hier na ich životy, navrhujú v novele zákona o hazardných hrách poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Peter Pollák a Štefan Kuffa.

Obyčajní chcú zvýšiť povedomie hráčov o rizikách hazardných hier a o možnostiach liečby, hazard navrhujú zakázať osobám, ktoré sa nachádzajú v situácii, keď hranie hazardných hier predstavuje ohrozenie ich života, zdravia, základných životných podmienok alebo splácanie ich záväzkov.

Novela zákona rozširuje sankcie pre prevádzkovateľa vybraných hazardných hier, ak umožní zúčastniť sa na hre osobe, ktorej to zákon nedovoľuje. Zároveň sa zriadi centrálny register exekúcií a zverejnia sa príjemcovia dávok v hmotnej núdzi, čo podľa obyčajných umožní vykonateľnosť návrhu zákona a lepšiu ochranu osôb – hráčov pred rizikami hazardných hier a následkami ich hrania.

Podmienky na hru v kasíne

„U dávok z peňazí pochádzajúcich z verejného rozpočtu prevažuje verejný záujem, aby sa nestali predmetom straty v hazardnej hre. Rovnako existuje legitímny záujem, aby boli pohľadávky voči verejnému rozpočtu najprv splatené a aby hraním hazardných hier nedochádzalo k oslabeniu platobnej disciplíny dlžníka nielen na úkor štátu, ale aj na úkor vyživovaných osôb. Tieto opatrenia sú štandardom v krajinách, ktorých hospodárstvo (ekonomika) nie je postavené na zdanení hazardných hier, ako je to u nás, a zároveň majú s hazardnými hrami skúsenosti po desaťročia, ako je napríklad Rakúsko, kde takéto pravidlá viedli k zamedzeniu vstupu do herní pre viac ako 70-tisíc osôb ročne,“ vysvetľujú poslanci za OĽaNO.

Podmienkou hrania hazardných hier v kasíne alebo výherných automatov by malo byť po novom preukázanie sa občianskym preukazom. Zákaz hrať ruletu alebo automaty by mali mať ľudia, ktorí majú pohľadávky na sociálnom alebo zdravotnom poistení, sú v hmotnej núdzi alebo exekúcii za neplatenie výživného, daní, pokút, poplatkov, ciel a pohľadávok na poistnom na zdravotnom, sociálnom alebo starobnom dôchodkovom sporení.

Archivovanie mien hráčov

Päť rokov budú prevádzkovatelia povinní archivovať meno a priezvisko hráča, dátum narodenia a adresu trvalého pobytu, číslo preukazu totožnosti, dátum účasti osoby na hazardnej hre vrátane času jej začiatku a výšku vkladu tejto osoby do hazardnej hry a vyhlásenie osoby o oboznámení sa s rizikami hrania hazardných hier.

Hráčov hazardných hier majú podľa novely preverovať v jednotlivých registroch štátnych inštitúcií prevádzkovatelia hazardných hier, a tých, ktorí majú podľa návrhu obyčajných zákaz hrať, nesmú pustiť za hracie stroje. Ak majiteľ herne pustí za automaty alebo k rulete osobu, ktorá tam nemá čo robiť, hrozia mu sankcie.

„Ak takéto dôvody nastanú a prevádzkovateľ vybranej hazardnej hry si nesplní svoje povinnosti vyplývajúce mu zo zákona o hazardných hrách, vznikne osobe, ktorej prevádzkovateľ vybranej hazardnej hry umožnil zúčastniť sa na hazardnej hre právo na vrátenie sumy vo výške zodpovedajúcej trojnásobku sumy životného minima na jednu plnoletú fyzickú osobu (t. j. približne 600 eur),“ približujú poslanci za OĽaNO.

Pozitívny vplyv na spoločnosť

Zavádzané opatrenia si podľa poslancov OĽaNO nevyžadujú od prevádzkovateľov herní žiaden iný náklad ako pripojenie sa k internetu v záujme overenia informácií a „bagateľné“ náklady pri archivácii dokumentov.

„Pozitívne sociálne vplyvy návrhu zákona môžu jednoznačne zlepšiť situáciu s chorobnými hráčmi z nízkopríjmových skupín. Títo ohrozujú svoje živobytie a sťažujú prežitie svojim rodinám. Zverejňovanie poberateľov dávok v hmotnej núdzi pomôže pri odhaľovaní tzv. bielych koňov z radov bezdomovcov a nízkopríjmových skupín, ktorí sú zneužívaní zločineckými skupinami na uzatváranie a krytie podvodov. Zverejňovanie by sekundárne mohlo pomôcť pri odhaľovaní čiernej práce,“ píšu v návrhu obyčajní ľudia.

Parlament sa novelou bude zaoberať na marcovej schôdzi. Ak by zákon poslanci schválili, obyčajní navrhujú, aby nové pravidlá platili od 1. januára 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav KadúcPeter PollákŠtefan Kuffa
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti