Súd definitívne oslobodil demonštranta z protestu Gorila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poslancov privítali protestujúci v kauze Gorila
Poslancov, ktorí v stredu skladajú v parlamente poslanecký sľub, čakalo približne 20 protestujúcich proti kauze Gorila. Privítali ich bubnovaním na plechové sudy. Demonštranti chcú podľa jedného z organizátorov protestov Petra Pčolinského poukázať na to, že gorily, ktoré boli v parlamente aj pred voľbami, budú skladať sľub. Cieľom protestu je aj vyjadriť nespokojnosť so súčasnou situáciou a apelovať na novú vládu, aby sa vyšetrila kauza Gorila. Protestujúci sa však až pred budovu zákonodarného zboru nedostali. Sú pred ňou kovové zátarasy, ktoré Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 6. marca (WEBNOVINY) – Dôchodca Ján Jamrich, ktorého súdili za údajný útok na policajta na proteste Gorila, je definitívne oslobodený. Bratislavský krajský súd dnes zamietol ako nedôvodné odvolanie okresnej prokuratúry proti pôvodnému oslobodzujúcemu rozsudku Okresného súdu Bratislava I. z 10 júna minulého roka.

„Odvolací súd konštatoval, že oslobodzujúci rozsudok OS Bratislava I je vecne správny, keďže neboli naplnené znaky skutkovej podstaty žalovaného trestného činu útoku na verejného činiteľa. Rozhodnutie je právoplatné,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Obrazom: Protestujúci pripomenuli poslancom Gorilu

V kauze vypovedali aj politici

Už podľa nižšieho súdu nebolo preukázané, že skutok obžaloby má znaky trestného činu. Incident sa udial 29. februára 2012, keď bolo posledné predvolebné zasadnutie parlamentu. Pred budovou Národnej rady SR sa zišla skupina protestujúcich, ktorí sa chceli dostať do parlamentu. Polícia rozostavila zábrany a neumožnila im to. Medzi protestujúcimi bol aj 57-ročný Ján Jamrich.

Keď videl, že policajti zasahujú proti mladšiemu mužovi, nedalo mu to a zastal sa ho. „Matka ma učila, že ak sa niekomu ubližuje, mám sa ho zastať, aj keď ma to bude stáť nejaké problémy,“ povedal počas súdneho procesu. Keď sa aj on dostal na zem, tak sa podľa vlastných slov snažil chrániť svoj nákup v taške. Nepopiera, že policajta udieral do prilby. „To, čo sa stalo, stalo sa vlastne v šoku, vôbec som nerátal s tým, že keď idem do parlamentu, tak sa na mňa vrhne policajt,“ vysvetľoval.

V kauze vypovedali aj viacerí politici, napríklad vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic. Podľa vlastných slov nevedel, kto dal pokyn na zásah voči demonštrantom. Upozornil, že národná rada a jej vedenie rozhoduje o tom, koho pustí do budovy, teda nie je to v kompetencii polície. „Pokiaľ viem, tak policajný zbor zabezpečoval ochranu pred budovou národnej rady,“ uviedol Lipšic s tým, že je to štandardné opatrenie počas rokovaní parlamentu.

Galko vzal ľudí na balkón

O výstroji a výzbroji policajtov podľa jeho slov rozhodujú v policajnom zbore. Na staršom pojednávaní vypovedali aj poslanci Ľubomír Galko a Pavol Hrušovský. Taktiež hovorili o pravidlách vpúšťania verejnosti do budovy NR SR. Galko povedal, že v deň protestu vzal niekoľkých demonštrantov na balkón rokovacej sály. „Pamätám sa na to, že nejakí demonštranti sa nevedeli dostať do budovy. Niektorých, ktorí boli vo vestibule, som zobral ako svojich hostí na balkón,“ priblížil Galko. Podľa neho sa ľudia na balkóne správali slušne, pričom k tomu, čo sa dialo pred budovou, sa nechcel vyjadriť.

Na súde vypovedali aj traja zasahujúci policajti. Jeden z nich opísal, ako počas protestu dostali pokyn od nadriadeného vytlačiť demonštrantov, ktorí rozoberali zábrany. Najaktívnejších mali prípadne zaistiť. Išiel pomôcť dvom kolegom s Jamrichom, ktorý bol podľa neho veľmi agresívny a nechcel poslúchnuť výzvy policajtov. „S podobnou agresivitou som sa len málokedy stretol, aj vzhľadom k vášmu veku sme chceli byť čo najviac humánni, mohli sme zakročiť razantnejšie,“ povedal mu na súde.

Jamrichovi za údajný útok na verejného činiteľa najprv vymerali trestným rozkazom 200-eurovú pokutu alebo dva mesiace odňatia slobody nepodmienečne. S pokutou nesúhlasil, ani si ju ako dôchodca nemôže dovoliť zaplatiť. Proti trestnému rozkazu podal odpor, preto sa uskutočnil súdny proces.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicĽubomír GalkoPavol Hrušovský