Mladí Rómovia sa zaujímajú o štát, poznajú aj politikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Foto: Archívne foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 8. marca (WEBNOVINY) – Rómska mládež sa aktívne zaujíma o politiku, dokonca pozná aj rómskych politikov a má záujem o ich aktivity. Vyplýva to z prieskumu, ktorý v druhej polovici roku 2013 spravilo Rómske mediálne centrum (MECEM) na ôsmich školách stredného a východného Slovenska. Výsledky agentúre SITA poskytla riaditeľka MECEM Kristína Magdolenová.

Respondentov bolo 200 vo veku od 12 do 20 rokov. Anketárov zaujímalo, ako mladí Rómovia vnímajú ľudské práva, samých seba a svoje miesto v spoločnosti, pýtali sa tiež na ich názory na okolitý svet a odkiaľ získavajú informácie. O politiku sa nezaujímalo deväť percent opýtaných, lebo je to zbytočné. Deti sa tiež podľa prieskumu domnievajú, že Rómovia sa môžu presadiť v politike nerómskych politických strán, ale aj v tých rómskych.

Politikov vidia v televízii

Politikov a ich aktivity pozná 58 percent opýtaných, pričom najčastejšie menovaným bol splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. „Deti politikov poznali prevažne z televízie, no aj z rozprávania doma, medzi priateľmi či z internetu,“ poznamenala. Ako dodala, 76 percent respondentov sa domnieva, že Rómovia majú nedostatok informácií o živote a politike, privítali by tiež viac novín či viac televíznych programov v rómčine.

Väčšia časť opýtaných detí, 74 percent, sa už v živote stretla s diskrimináciou. Deti uviedli, že to bolo buď vo forme slovného odmietania alebo fyzického napadnutia. Niekoľko detí sa s ňou stretáva každý deň, túto možnosť uviedlo 16 percent. Z prieskumu takisto vyplýva, že rómska mládež je toho názoru, že spolunažívanie s majoritou je dobré pre všetkých, pretože sa navzájom môžu učiť a podporovať. Podľa 17 percent detí musia Rómovia a zvyšné obyvateľstvo žiť spolu. Niektoré deti si však myslia, že s majoritou sa žiť nedá, pretože sú rasisti.

,Nevzdelaná‘ diskriminácia

Polovica z detí sa domnieva, že príčinou diskriminácie rómskeho obyvateľstva je nízke vzdelanie. Problémom je podľa nich tiež téma ľudských práv Rómov, ktorá majoritné obyvateľstvo znervózňuje a po podobných diskusiách na túto tému pociťujú zhoršenie spolunažívania. Niekoľko mladých uviedlo, že Rómovia sa o svoje práva nezaujímajú a je im jedno, čo s nimi bude.

Takmer polovica opýtaných, 40 percent, si myslí, že učitelia nevedia učiť o problematike rasizmu a diskriminácie, pretože ju sami nezažili, 18 percent detí je presvedčených, že učitelia spolužiakov v rasizme svojím správaním podporujú. „Až 53 percent opýtaných sa o budúcnosť neobáva. Veria, že v živote budú úspešní,“ uviedla pre agentúru SITA Kristína Magdolenová, riaditeľka Rómskeho mediálneho centra. Zároveň dodala, že 46 percent mladých Rómov, ktorí sa zapojili do prieskumu, sa bojí stupňujúceho sa rasizmu na Slovensku.

Respondenti prieskumu pochádzali z rodín, v ktorých mali rodičia ukončenú maximálne základnú školu, niektorí však ukončili učňovskú školu. Prieskum MECEM uskutočnil v rámci projektu Berieme to do vlastných rúk. Podporilo ho ministerstvo zahraničných vecí v rámci aktivít zameraných na Podporu ľudských práv a slobôd.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Pollák