Colníci chytili utečencov i pašované cigarety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hranica
Slovensko-ukrajinská hranica. Foto: SITA/Ivan Fleischer

SOBRANCE/SNINA 7. marca (WEBNOVINY) – Utečencov, ale aj pašované cigarety zadržali na východe Slovenska policajti Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície. V katastri Ruského Potoka v okrese Snina chytili troch cudzincov – z Angoly, Afganistanu a Konžskej demokratickej republiky. Mladistvého Afganca si prevzali pracovníci úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ďalších dvoch vyhostili. V katastri obce Vyšné Nemecké v Sobraneckom okrese zadržali dvoch Afgancov, oboch vyhostili.

Štrnásť kartónov cigariet rôznych značiek bez kontrolných známok zaistila hliadka pri kontrole Nissanu Primera v katastri obce Koňuš v Sobraneckom okrese. Únik na spotrebnej dani sa vyšplhal na takmer 250 eur. Tabakové výrobky a posádku si prevzali príslušníci Colného úradu Michalovce.

Trnavskí colníci zaistili 80-tisíc kusov cigariet, za ktoré by štát na dianiach prišiel takmer o 10-tisíc eur, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna. Colníci objavili cigarety americkej značky s ukrajinskou kontrolnou známkou v odťahovacom aute. Auto zastavili v noci zo štvrtka na piatok počas kontrolnej akcie na ceste medzi obcami Medveďov a Veľký Meder. V odťahovacom aute s maďarským evidenčným číslom bol okrem vodiča aj spolujazdec, obaja maďarskej národnosti. Po zastavení hliadkou sa začali správať podozrivo nervózne. Colníci auto prehliadli a v špeciálne vybudovaných úkrytoch našli 80-tisíc kusov cigariet.

Ak by sa cigarety dostali na trh, podľa colníkov by štátu vznikla škoda na spotrebnej dani z tabakových výrobkov vo výške 7522,02 eura. Zároveň neodvedením dane z pridanej hodnoty by vznikla štátu ďalšia škoda – 2281,70 eur, zdôraznila Iveta Švárna, hovorkyňa Colného úradu Trnava. Pre podozrenie z daňového úniku a zo spáchania trestného činu pre porušovanie predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru odovzdali prípad vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy. V prípade preukázania viny hrozí za takýto trestný čin jeden až päť rokov väzenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať