Únia by mala napraviť chyby smerom k Ukrajine, tvrdí Frešo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protest Ukrajincov v Bruseli očami slovenskej fotografky
Protestujúci Ukrajinci počas mimoriadneho summit lídrov členských krajín eurozóny o Ukrajine v Bruseli. Brusel, Belgicko, 6. marec 2014. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Európska únia by mala podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša napraviť chyby, ktoré doteraz v súvislosti s Ukrajinou urobila. Ako povedal Frešo v piatok pre agentúru SITA, medzi ne patrí napríklad neskorá reakcia na udalosti na kyjevskom Majdane, ktoré začali už v novembri minulého roku. „V tomto dlhuje Európska únia Ukrajine veľmi veľa,“ povedal Pavol Frešo, ktorý zároveň upozornil, že na uliciach ukrajinských miest zomierali ľudia pod vlajkami Európskej únie, čo sa doteraz v histórii EÚ asi nikde nestalo.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Frešo je tento týždeň na summite EPP v Dubline, ktorého hlavnou témou je práve Ukrajina. „Oceňujem silnú vôľu, ktorú som videl medzi európskymi stredopravymi lídrami, že tentoraz už Ukrajinu svojmu osudu zoči-voči silnejšiemu susedovi neponechajú. Už nikdy viac sa nesmie opakovať niečo ako rok 2008 v Gruzínsku, ani roky 1968 a 1938 v Československu,“ konštatoval Frešo.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca, ktorý je tiež na summite EPP, Rusko musí od západného sveta dostať ráznu odpoveď a pochopiť, že anektovať cudzie územie sa nevypláca. „Je to nebezpečný precedens. Nikto nesmie meniť hranice jednostrannými silovými krokmi. Postoj SDKÚ-DS je v tomto jednoznačný a nebol iný ani v prípade Kosova, ani v prípade Abcházska, alebo Južného Osetska. To isté platí aj pre Krym. To, čo sa tam deje, nie je boj o štátnu samostatnosť, ale obyčajná anexia,“ povedal Štefanec pre agentúru SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Frešo
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana