Šenkvice dostanú z rezervy premiéra na genofond viniča

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vino hrozno
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. marca (WEBNOVINY) – Obec Šenkvice dostane z rezervy predsedu vlády 10-tisíc eur na rozvoj a zachovanie unikátnej zbierky genofondu viniča, ktorú miestni vinohradníci pestujú v časti Malokarpatskej vinohradníckej oblasti pri tejto obci. Podľa zmluvy, ktorá je už zverejnená v centrálnom registri, musí obec peniaze použiť a vyúčtovať do 30. novembra tohto roka.

Úrad vlády potvrdil, že dotácia súvisí s výjazdovým rokovaním vlády v obci Šenkvice, ktoré sa uskutočnilo 22. januára. „Pracovný výjazd bol zameraný na problematiku rozvoja miestneho regiónu orientovaného prioritne na pôdohospodárstvo a pestovanie viniča. O týchto témach rokovali predstavitelia vlády so zástupcami regiónu,“ uviedol tlačový a informačný odbor úradu vlády.

Šenkvická zbierka s približne 700 odrodami viniča je významným kultúrnym dedičstvom, na ktorom pracovali tri generácie slovenských šľachtiteľov. „Jeho ďalšie uchovanie je však v súčasnosti ohrozené. Súčasná podoba je výsledkom práce niekoľkých nadšencov, ktorí ťažko zháňajú potrebné financie,“ poznamenal úrad vlády, podľa ktorého sa preto premiér Robert Fico rozhodol vinohradníkom pomôcť a venovať im na udržanie tejto významnej zbierky finančnú pomoc zo svojej rezervy.

Tento rok už koncom februára zazmluvnili aj dotáciu z rezervy predsedu vlády pre obec Malženice, ktorá môže použiť 10-tisíc eur na prístavbu telocvične a materskej školy k základnej škole. Združenie KMG Slovakia dostalo rovnakú dotáciu na opravy a úpravy budovy pre seniorov (strechy, kúrenia, elektroinštalácie, výmenu okien a dverí, úpravy povrchov vnútorných stien, priečky, výmenu podláh, prestrešenia na budove a opravu oplotenia areálu vrátane zemných prác). Východný dištrikt Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku dostal z premiérskej rezervy šesťtisíc eur na obnovu kultúrnej pamiatky na Jarkovej ulici v Prešove, kde sídli internátna škola. Koncom januára zazmluvnili 2700- eurovú dotáciu z premiérovej rezervy pre obec Brištie na opravu hasičskej striekačky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico