SDKÚ nepodporí ústavný pakt Smeru a KDH, tvrdí Pavol Frešo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Freso figel
Zľava: Predseda SDKÚ-DS a kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo a predseda KDH Ján Figeľ na TB predsedov strán sedemčlennej koalície o podpore kandidatúry Pavla Freša na predsedu BSK. Bratislava, 20. november 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. marca (WEBNOVINY) – O ochrane manželstva a o zásadných zmenách v justícii by podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša mal hlasovať parlament až po prezidentských voľbách.

„Obidve témy sú pre SDKÚ-DS dôležité, ale nemali by sa stať súčasťou prezidentskej kampane v prospech vládnej strany. Pakt medzi Smerom a KDH nepodporíme,“ povedal Frešo.

Ako uviedol, zmeny musia byť v širšej dohode s ostatnými parlamentnými stranami a ak to Smer myslí vážne, hneď po druhom kole volieb prezidenta sa o návrhoch môže v parlamente rokovať. „V prípade, že hlasovať sa bude ešte pred druhým kolom, navrhnem poslancom o týchto témach nehlasovať,“ dodal Frešo. Podľa predsedu SDKÚ mal Smer-SD šesť rokov na to, aby v justícii urobil poriadok. „Nebudeme sa pozerať na odovzdávanie moci jednej strane,“ ukončil Frešo.

Do parlamentu Smer a KDH predložili spoločný návrh novely ústavy, ktorý rieši oblasti justície a ochranu rodiny. Podpísali ho predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a bývalý predseda národnej rady a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Návrh oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR, čo v januári navrhla a predtým aj v roku 2011 presadzovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáPavol FrešoPavol HrušovskýPavol Paška
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická stranaSMER-SD