Nora Mojsejová označila obžalobu za nezmysel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nora Mojsejová smeruje do väzby
Košický súd v piatok rozhodol o uvalení vyšetrovacej väzby na košickú podnikateľku Eleonóru Mojsejovú. Foto: SITA/Miroslav Vacula

BRATISLAVA 10. marca (WEBNOVINY) – Známa podnikateľka z východného Slovenska Eleonóra Mojsejová v pondelok odmietla vinu v prípade údajného podvodu za viac ako 20 miliónov korún a neoprávneného odpočtu DPH. „Som nevinná, pokiaľ ide o oba skutky obžaloby,“ vyhlásila Nora Mojsejová na Okresnom súde Bratislava I. Pred súdom čelia šiesti ľudia vrátane nej obžalobe, že podvodným spôsobom cez falošnú dokumentáciu bystrickej firmy vylákali od bratislavskej faktoringovej spoločnosti viac ako 20 miliónov slovenských korún.

Poradenské služby

V druhom prípade obžaloby sa píše o daňovom trestnom čine, konkrétne o neoprávnených odpočtoch DPH tiež pomocou banskobystrickej firmy. Údajne nafingovali kúpu tlačiarenského stroja a chceli pripraviť štát o viac ako 500-tisíc eur.

Súd vypočul spomedzi obžalovaných ako prvú Eleonóru Mojsejovú. Podnikateľku eskortovali z košickej väzby, kde je stíhaná v inej kauze. Na pojednávaní sa v pondelok bránila, že len robila poradenské služby a vyhotovovala žiadosti a v druhom prípade zastupovala firmu v daňovom konaní.

Obžaloba o faktoringovom podvode je postavená na vode, tvrdí Eleonóra Mojsejová. „Ja sa netajím tým, že som robila podklady na poskytnutie faktoringového úveru,“ povedala s tým, že je však obvinená priamo z vystavenia faktúr. „To je obrovský rozdiel,“ hovorila. Podľa nej vyšetrovateľ ani nevie, čo je faktoring, že je to poistené odkúpenie pohľadávky, ktorá musí existovať. „Nie je možné, tak ako mi obžaloba kladie za vinu, že by som vyhotovila a zabezpečila falošné faktúry a na základe toho sa poskytol faktoring. Obžaloba je postavená zle, lebo pri faktoringu nemožno dopredu vystaviť falošné doklady. To nie je úver v banke,“ vysvetľovala. Hovorila tiež, že keby sa dopredu vyhotovovali falošné faktúry, tak poisťovňa by nemohla komunikovať s odberateľmi, ktorí prebrali na seba pohľadávku.

Nadmerný odpočet DPH

Faktoringovú zmluvu podpisoval podľa obžalovanej iný človek. Druhý bod obžaloby sa týka nadmerného odpočtu DPH pri kúpe tlačiarenského stroja, ktorá bola údajne fingovaná. Nora Mojsejová zastupovala firmu na daňovom úrade. Stroj podľa nej existoval. Daňováci neuznali nadmerný odpočet vraj preto, že dodávateľ poprel jeho dodanie.

Prokurátor sa košickej podnikateľky v rámci vypočutia pýtal aj na pôvod peňazí, ktoré sa našli u nej doma pri domovej prehliadke. Išlo o 226-tisíc eur uložených v trezore. „Boli naše s manželom, zo zárobkov nás obidvoch,“ reagovala. Na otázku, aká časť peňazí bola manželova, odpovedala, že polovička a že sú z jeho televízneho účinkovania.

Eleonóra M. je momentálne vo väzbe. Podľa denníka Korzár ju vlani 3. septembra zadržali v jej dome v Košickej Novej Vsi. Dôvodom boli dôkazy o tom, že Košičanka ovplyvňuje objasňovanie trestnej činnosti. Pri výsluchu pred vyšetrovateľom niektorí svedkovia priznali, že Eleonóra Mojsejová po júnovom vznesení obvinenia iniciovala ich stretnutie s cieľom mariť vyšetrovanie. Zároveň viackrát nariadila skartovať kompromitujúce materiály. Jedna zo spoluobvinených na polícii uviedla, že má obavu z vyhrážania sa Eleonóry Mojsejovej, zastrašovania alebo pomsty. V tejto kauze podľa vyšetrovateľov údajne Eleonóra Mojsejová figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH obvinení takto získali vyše milióna eur.

V jednom prípade podnikateľka pred súdom už uspela – 9. októbra 2013 ju Okresný súd v Košiciach oslobodil spod obžaloby z neoprávneného nároku uplatnenia odpočtu DPH v plnom rozsahu. Tento prípad je z januára 2008.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nora Mojsejová