Kotleba odmieta podpísať rozpočet, kraj ostáva v provizóriu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kotleba bodoval
Najväčšie prekvapenie víkendových krajských volieb Marián Kotleba z Ľudovej strany Naše Slovensko. Kotleba rozdrtil pravicového kandidáta Ľudovíta Kaníka a dostal sa do druhého kola voľby predsedu Banskobystrického kraja. Foto: SITA/Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA 10. marca (WEBNOVINY) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zostáva v rozpočtovom provizóriu. Jeho tohtoročný rozpočet, ktorý zastupiteľstvo schválilo na zasadnutí 28. februára, župan Marian Kotleba nepodpíše. „Tak, ako avizovali niektorí poslanci, ktorí hlasovali proti tomuto rozpočtu, rozpočet nie je vykonateľný a určite ho pán predseda dnes do polnoci nepodpíše,“ uviedol dnes hovorca BBSK Miroslav Belička s tým, že o polnoci uplynie termín, dokedy má predseda rozhodnúť o podpísaní či nepodpísaní schváleného rozpočtu.

Kotleba už krátko po hlasovaní o rozpočte uviedol, že v schválenej podobe ho zrejme nepodpíše. V porovnaní s návrhom, ktorý na zasadnutie predložil, totiž zastupiteľstvo prijalo rozpočet s viacerými zmenami, ktoré navrhol a presadil väčšinový klub Smer-SD, KDH.

Hádka o rozpočet

Peniaze, euro
Foto: Shutterstock

Zastupiteľstvo výdavky na Úrad BBSK skresalo o zhruba o 1,062 milióna eur, ktoré rozdelilo na krytie nových kapitálových výdavkov a bežných výdavkov, ktoré v pôvodnom návrhu neboli zahrnuté. Konkrétne ide o vyše 207-tisíc eur na päťpercentné spolufinancovanie projektov stredných škôl podporených z eurofondov, zvýšenie sumy na prideľovanie dotácií zo 150-tisíc na 400-tisíc eur, kapitálové výdavky takmer 222-tisíc eur na dva projekty deinštitucionalizácie domovov sociálnych služieb a zvýšenie kapitálových výdavkov na výstavbu cyklotrasy zo Zvolena do Sliača z 250-tisíc na vyše 633-tisíc eur.

Poslanci zároveň odobrali županovi jeho doterajšie kompetencie na schvaľovanie zmien rozpočtu. Celková výška tohtoročných príjmov aj výdavkov zostala rovnako ako v predloženom návrhu rozpočtu na úrovni 148,159 milióna eur, pričom schodok kapitálového rozpočtu a schodok finančných operácií má vyrovnať prebytok bežného rozpočtu.

Chcú zvolať mimoriadne zastupiteľstvo

Podľa predsedníčky väčšinového poslaneckého klubu Smer-SD, KDH Ľubice Laššákovej by mali poslanci ešte tento týždeň požiadať župana o zvolanie mimoriadneho zasadnutia zastupiteľstva, na ktorom jeho veto prelomia a rozpočet definitívne schvália.

Veci treba riešiť okamžite. Čím skôr sa rozhodneme a zvoláme mimoriadne zastupiteľstvo a čím skôr schválime rozpočet, tým lepšie pre BBSK,“ uviedla dnes Laššáková s tým, že 25. apríla, keď má byť najbližšie riadne zasadnutie, je neskoro.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)