Smer ide do eurovolieb, dvojkou by mala byť Flašíková Beňová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Flasikova
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 12. marca (WEBNOVINY) – Vedenie Smeru-SD už schválilo kandidačnú listinu do májových eurovolieb, kandidátov predstaví až na budúci týždeň.

Ako uviedla v utorok pre agentúru SITA hovorkyňa strany Monika Počátková, mená z čela kandidátky, ktoré v pondelok zverejnila agentúra SITA, Smer-SD nebude komentovať. „Kandidačnú listinu predstavíme na budúci týždeň,“ dodala.

Podľa informácií agentúry SITA vedenie strany už vo februári rozhodlo, že lídrom bude eurokomisár Maroš Šefčovič, nasledovať budú súčasní europoslanci Smeru-SD. Dvojkou bude Monika Flašíková Beňová, z tretieho miesta bude kandidovať Monika Smolková, zo štvrtého bývalý predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a súčasný europoslanec Vladimír Maňka.

Na piatom mieste je Boris Zala a zo šiesteho miesta kandiduje Katarína Neveďalová. Zo siedmeho miesta má kandidovať Gabriela Kečkéšová. Tá dnes pôsobí v tíme eurokomisára Šefčoviča. Má na starosť vzťahy s Európskym parlamentom. Predtým pôsobia ako politická poradkyňa v parlamentnej skupine Strany európskych socialistov v Európskom parlamente.

Maroš šefčovič
Foto: SITA/Martin Havran

Fico ešte vo februári na otázku, ako je spokojný s pôsobením súčasných europoslancov Smeru, odpovedal: „To sa preukáže na novej kandidátke„.

Podľa informácií agentúry SITA by sa Maroš Šefčovič mal po zvolení vzdať funkcie europoslanca a opäť sa stať eurokomisárom. Fico vo februári avizoval, že Šefčovič napriek kandidatúre do EP zostáva slovenským kandidátom pri kreovaní novej komisie, ktorá sa bude zostavovať o niekoľko mesiacov. Premiér totiž považuje za správne, aby členovia EK získali dôveru občanov aj vo voľbách a zvyšovali tak legitímnosť komisie.

Voľby do europarlamentu sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 24. mája. V SR pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov. Do 20. marca musia strany podať kompletné kandidačné listiny. Smer-SD má v súčasnosti päť europoslancov. Vo voľbách chce tento výsledok obhájiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris ZalaMaroš ŠefčovičMonika BeňováMonika SmolkováVladimír Maňka
Firmy a inštitúcie SMER-SD