Elearning chovateľov kôz kritizuje i asociácia vzdelávateľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Koza škola
Foto: globaltruth.tv

BRATISLAVA 12. marca (WEBNOVINY) – Ku kritike opozičného poslanca Miroslava Beblavého (nezaradený) na adresu rezortu školstva pre projekt hradený z eurofondov sa v stredu pridáva Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých v SR (AIVD).

Ide o projekt za 28 miliónov eur, ktorý realizuje Národný ústav celoživotného vzdelávania (NÚCŽV). Ľudia sa majú v rámci neho vzdelávať formou kurzov aj e-learningom, teda pri počítači. Beblavý v utorok upozornil, že minister školstva ide preplatiť e-learning aj o chove kôz, oviec, o povolaní baníka, inštalatéra či masážach tváre.

Ide o biznis, myslí si Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých

Projekt označil za duplicitný a zbytočný. V stredu ho kritizuje i Asociácia inštitúcií vzdelávania dospelých, podľa ktorej nebol pripravený v spolupráci s odborníkmi z praxe. „Kto bude využívať e-learningový kurz e-Tesár?“ pýta sa prezident asociácie Klaudius Šilhár. Asociácia podľa rezortu školstva zavádza a „bojuje za súkromné vzdelávacie centrá, ktorým ide o biznis.“

Národný projekt, na ktorý idú peniaze najmä z eurofondov, sa volá Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce. V rámci projektu sa má vzdelávať 5 500 ľudí, 5 000 z nich sa musí fyzicky zúčastniť na kurze, 500 sa bude môcť vzdelávať e-learningom a potom len prídu na skúšku.

Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

Podmienkou však je, že to majú byť ľudia, ktorí sú zamestnaní a nie sú stratou práce ohrození. Poskytovať budú 40 programov ďalšieho vzdelávania. Na e-learning má ísť podľa Beblavého z celkového balíka 28 miliónov eur suma 12,4 milióna eur. Takto sa vzdelávať bude možné napríklad pre klasifikácie, ako je kozmetička, kaderníčka, baník či chovateľ kôz.

„Vytvárať pre každý z nich e-learningovú formu je nezmyselné a 12 miliónov eur určených len na túto časť považujeme za zbytočne vyhodené peniaze,“ hovorí o vzdelávacích programoch šéf asociácie vzdelávateľov Šilhár. Okrem toho podľa neho mnohé z aktivít, ktoré má projekt priniesť, už v praxi reálne existujú, napríklad systém certifikácie lektorov ďalšieho vzdelávania, kvalifikačné štandardy či vzdelávacie štandardy pre niektoré kvalifikácie.

Dopĺňa, že akreditáciu na vzdelávacie programy získal ústav, ale vo verejnom obstarávaní hľadajú niekoho, kto ich bude realizovať. „Akreditácia je ale neprenosná,“ hovorí Šilhár, ktorý je zároveň predsedom Akreditačnej komisie pre ďalšie vzdelávanie. Podľa neho Slovensku hrozí, že takto nastavený národný projekt v hodnote 28 miliónov eur Európska únia nepreplatí a zaplatia ho občania Slovenska z vlastných daní.

Spochybnená je aj akreditácia programov

Poslanec Beblavý podľa rezortu školstva v utorok otvoril svojím vystúpením dvere lobistom, ktorým v projekte ide o biznis pre vlastné „vzdelávačky.“ Ako uviedol hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák, Klaudius Šilhár, ktorý je aj manažérom vzdelávania v súkromnej vzdelávacej inštitúcii, „bojuje za súkromné vzdelávacie centrá, ktorým ide o biznis“.

Dodáva, že Šilhár spochybňuje akreditáciu programov, ktorú udelila akreditačná komisia a pritom jej sám predsedá. „Kritizuje verejné obstarávanie, ktoré bolo pred spustením predmetom kontroly a bolo sprístupnené v európskom vestníku verejného obstarávania,“ hovorí Kaliňák.

Podľa Zuzany Štrbíkovej, riaditeľky ústavu, ktorý projekt realizuje, multimediálne vzdelávacie programy stoja 9,3 milióna eur s DPH, nie viac ako 12 miliónov. V tejto sume sú totiž zahrnuté aj ďalšie položky. E-learning alebo multimediálne vzdelávacie programy sú podľa nej potrebné a budú slúžiť pri príprave človeka na skúšku. „Overí si, či sa praxou naučil to, čo mal. Suma zodpovedá tomu, čo ponúkajú, lebo sú multimediálne, nie je to len text, ale videá nahraté v reálnom čase či interaktívne testy,“ dopĺňa.

Caplovic
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Podmienku, že kurzy sú len pre zamestnaných, si podľa riaditeľky ústavu stanovila Európska komisia. Práve tam je totiž hranica medzi ministerstvami práce a školstva, hovorí Štrbíková. Zatiaľ čo rezort práce poskytuje rekvalifikáciu nezamestnaným, rezort školstva zamestnaným. „Na základe absolvovania vzdelávacích programov alebo prostredníctvom overenia vedomostí, zručností a schopností nadobudnutých praxou získajú jednotlivci čiastočnú alebo úplnú kvalifikáciu porovnateľnú s výučným listom,“ dodala Štrbíková.

Rezort školstva reagoval aj na vyjadrenie asociácie, že projekt z eurofondov nám nemusia preplatiť. „Nie je pravdou, že Európska komisia stopne projekt, lebo výstupy projektu sú spracovávané na vysoko odbornej úrovni v spolupráci so zamestnávateľmi a vzdelávateľmi,“ hovorí Kaliňák.

Beblavý v utorok upozornil aj na tri zákazky v celkovej hodnote 14,4 milióna eur, ktoré podľa neho prebehli bez reálnej súťaže, s jedným uchádzačom a bez akejkoľvek kontroly primeranosti ceny. „Pripomíname, že na všetky tri zákazky prebehlo riadne verejné obstarávanie v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní metódami stanovenými zákonom pre podlimitné a nadlimitné zákazky,“ dodáva hovorca rezortu školstva.

Podľa neho dve nadlimitné zákazky po ich uzavretí dali na kontrolu Úradu pre verejné obstarávanie a majú od neho súhlasné stanoviská. „Žiadateľov o poskytnutie súťažných podkladov bolo viacero, avšak po ich prevzatí sa rozhodli nezapojiť sa do súťaže so svojou cenovou ponukou. Napríklad v prípade mediálneho plánu a kreatívy to bolo sedem žiadateľov o súťažné podklady,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dušan ČaplovičMichal KaliňákMiroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR