Synagóga v Senci dostane nový šat, vznikne tam mekka kultúry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Synagoga
Senecká synagóga už volá po rekonštrukcii. Foto: SITA/BSK

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) – Bratislavský samosprávny kraj chce zrekonštruovať synagógu v Senci, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Ako informovala hovorkyňa Bratislavského kraja Iveta Tyšlerová, vzniknúť tu má multifunkčné kultúrno-spoločenské centrum. Jeho súčasťou bude expozícia dejín židovskej kultúry, pripomínajúca históriu synagógy. Predpokladané náklady na komplexnú obnovu synagógy sú viac ako 772-tisíc eur, kraj bude musieť spolufinancovať minimálne 15 percent.

„Vzhľadom na finančnú náročnosť rekonštrukcie synagógy sa usilujeme o získanie externých prostriedkov. Výzva na predkladanie žiadostí na projekt je už zverejnená, v najbližších dňoch podáme žiadosť o nenávratný finančný príspevok,“ priblížil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, podľa ktorého chce kraj získať peniaze z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Kraj zároveň počíta aj s vybudovaním infopavilónu za synagógou.

Investícia za státisíce sa oplatí

Predpokladané náklady na infopavilón sú vyše 630-tisíc eur, hradené by mali byť z rozpočtu kraja. Ako uviedla Tyšlerová, Bratislavský kraj sa chce uchádzať aj o dotáciu od mesta Senec. „Infopavilón bude zároveň technickým zázemím galérie a administratívno-prevádzkovým zázemím detašovaného pracoviska Malokarpatského osvetového strediska v Modre. Obnovená synagóga a novopostavený infopavilón budú slúžiť nielen mestu Senec, ale aj celému Podunajsku a Bratislavskému kraju,“ dodala Tyšlerová.

Odkúpenie synagógy s cieľom zriadiť kultúrny priestor schválili krajskí poslanci ešte v októbri 2012. Ako uviedla poslankyňa Bratislavského kraja Gabriella Németh, Bratislavský kraj má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti sedem kultúrnych zariadení, ale ani jedno na území Seneckého okresu. „Preto sme považovali za potrebné rozšíriť naše kultúrne aktivity aj do tejto oblasti,“ uviedla Németh.

Sýpka aj sklad chemikálií

Židovskú synagógu v Senci postavili v roku 1904 v orientálno-maurskom slohu s prvkami secesie na mieste staršieho objektu z roku 1825. Ako jediná v okolí slúžila židovskej komunite v meste, a to až do roku 1948. Od roku 1953 sa využívala ako sýpka, neskôr ako sklad chemikálií a v zime ako sklad vianočných stromčekov. V súčasnosti je zavretá, v zdevastovanom stave a vyžaduje si komplexnú obnovu. Archeologický výskum pri synagóge odhalil históriu židovskej komunity v Senci. Objavené zvyšky komplexu stavieb na pozemku za synagógou pravdepodobne používali na náboženské účely.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Frešo