Kauza explózie v topoľčianskej firme, zo svedka je obvinený

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V továrni na okná v Topoľčanoch vybuchla bomba
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 13. marca (WEBNOVINY) – V kauze výbuchu v topoľčianskej firme Euromont z augusta 2009 nastal zvrat. Z korunného svedka Jána K. sa stal obvinený v prípade vraždy, pokusu o vraždu, všeobecného ohrozenia a nedovoleného ozbrojovania. Informuje o tom denník Nový Čas.

Ján K. usvedčuje Viliama Mišenku a Karola Mella vo viacerých prípadoch. Pre klamstvá vo výpovediach je obvinený aj z marenia spravodlivosti a krivej výpovede. Informáciu o obvinení Jána K. potvrdil Novému Času hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Vyšetrovanie výbuchu podľa novín pokračuje, Viliam Mišenka a Milan P. sú stále obvinení. Milana Dziana, ktorý dal Jánovi K. výbušniny, už odsúdili na päť rokov basy.

Nelegálne zbrane v dome

Nový Čas pripomína, že v minulosti bol Ján K. odsúdený za vydieranie, nedovolené ozbrojovanie a sedel aj za krádeže. Vyhlasuje, že bol pravou rukou Viliama Mišenku Keď policajti začali vyšetrovať výbuch v topoľčianskej firme, našli u Jána K. pri domovej prehliadke nelegálne zbrane. Obvinili ho z nedovoleného ozbrojovania a sudca ho poslal do väzby.

Spoza mreží sa dostal na slobodu, začal spolupracovať s políciou. Tvrdil, že za výbuchom stojí Viliam Mišenka s Milanom P. a on zabezpečoval výbušniny od Milana Dziana z Partizánskeho. Policajti na základe jeho výpovede pracujú podľa denníka s verziou, že Viliam Mišenka a Milan P. chceli zlikvidovať švagrinú Viliama Mišenku Zuzanu.

Obrazom: V továrni na okná v Topoľčanoch vybuchla bomba

Ján K. bol pôvodne svedkom

Podľa vyšetrovateľa Milan P. do firmy poslal Petra Hertla († 36) s kufríkom, v ktorom bola nálož a na diaľku ju odpálil. Hertl nevedel, čo je v kufríku a pri explózii zomrel. Vážne zranená bola Zuzana M. a aj ďalší ľudia. Vyšetrovateľ vtedy Jánovi K. dočasne odložil vznesenie obvinenia a dostal sa do programu na ochranu svedkov. Viliama Mišenku začal usvedčovať z ďalších káuz, vypovedal aj proti Karolovi Mellovi a ďalším.

Znalci psychológovia ho označili za dôveryhodného. Na jeseň 2012 z programu na ochranu svedkov dobrovoľne vystúpil, píše Nový Čas. Vlani vyrobil falošné nahrávky, ktoré mali skompromitovať nitrianskeho prokurátora, a podhodil ich polícii ako pravé. Za to ho obvinili z marenia spravodlivosti a sudca ho poslal do väzby. Obvinili ho aj z krivej výpovede za klamstvá v kauze vraždy bosa Petra Čongrádyho († 36) zo septembra 2004. Ján K. totiž za objednávateľa likvidácie označil Viliama Mišenku a z vraždy usvedčoval aj ďalších. Ukázalo sa však, že Čongiho popravili úplne iní muži, dodáva denník.

Video: V topoľčianskej továrni vybuchla bomba (2009)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján K.Karol MelloViliam Mišenka