Rómky navštívili europarlament, etnicita nebola bariérou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Romovia
Historicky prvýkrát sa na ceste do Štrasburgu zúčastnili aj rómske ženy. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 14. marca (WEBNOVINY) – Rómske ženy spolu so skupinou slovenských občanov navštívili počas uplynulých dní Štrasburg a takisto Európsky parlament, etnicita pritom nebola v tejto skupine v komunikácii žiadnou bariérou. Historicky prvýkrát sa na takejto akcii zúčastnili aj rómske ženy, informuje Rómske mediálne centrum (MECEM) na svojej internetovej stránke.

Európsky parlament už poznajú

„Ich účasť mala nielen občiansky, ale aj integračný rozmer, považujem to za pozitívny krok,“ uviedla programová riaditeľka MECEM Jarmila Vaňová. Ako dodala, pozitívne je tiež to, že pri výbere žien zohľadňovali ich prácu, aktivity, úspechy a odhodlanie, ktoré dávajú do práce s vlastnou komunitou.

Ako sa vyjadrili rómske účastníčky zájazdu, Európsky parlament je pre ne už známa a bližšia inštitúcia, ktorej fungovanie pokladajú za dôležité a rozumejú jej. Viaceré ženy si podobnú inštitúciu nevedeli podľa Vaňovej ani len predstaviť.

Cestu plánovali štyri mesiace

Na ceste do Štrasburgu sa zúčastnilo šesť rómskych žien z rôznych sociálnych skupín. Bola medzi nimi učiteľka základnej školy, dve terénne sociálne pracovníčky, jedna asistentka zdravotnej osvety, koordinátorka aktivačných prác a novinárka.

„Cestu sme pripravovali štyri mesiace, no prvýkrát sme o tom začali hovoriť pred viac ako rokom,“ poznamenala výkonná riaditeľka Rómskeho mediálneho centra Kristína Magdolenová. Ako dodala, skupina Slovákov prišla na pozvanie poslankyne Evy Smolkovej, ktorá ocenila, že organizácia vychádza z konkrétnych podmienok regiónu a konkrétnej lokality, že motivuje ženy a pomáha im učiť sa jednej od druhej. Do Štrasburgu išli prevažne ženy, ktoré sú aktívne v rómskych komunitách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať