Video: Slovensko trápi búrlivák, strom zdemoloval idúce auto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Auto
Od rána mali popradskí hasiči už jedenásť výjazdov, z toho tri k požiarom. Zostávajúce výjazdy súviseli s vyčíňaním počasia. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) – Silný vietor v sobotu fúka v okresoch Poprad, Levoča, Stará Ľubovňa a Kežmarok, predovšetkým v oblasti Vysokých Tatier. Na cesty padajú konáre zo stromov a iné voľne položené predmety.

Vodičov na vietor upozorňuje Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, podľa ktorého by nemali parkovať svoje autá pod stromami.

Desiatky hasičských výjazdov

Pre silný vietor zasahovali prešovskí hasiči 19-krát. Príslušníci hasičského a záchranného zboru zasahovali aj v ostatných mestách na Slovensku. Trikrát zasahovali v Poltári. V Bratislave, Trenčíne, Lučenci, Liptovskom Mikuláši, Revúcej, Banskej Bystrici a Brezne zasahovali dvakrát. Raz zasahovali v Leviciach, Turčianskych Tepliciach, Dunajskej Strede, Dolnom Kubíne, Rožňave, Krupine, Michalovciach, Šali a v Prievidzi.

Vo viacerých prípadoch išlo najmä o spadnuté stromy na ceste, odtrhnuté plechy ohrozujúce ľudí a spadnuté stĺpy elektrického vedenia. V Šali museli hasiči zasahovať na piatom poschodí strednej školy vo volebnej miestnosti, kde prievan rozbil okno a padajúce úlomky ohrozovali ľudí vchádzajúcich do budovy.

Video: V Prešove búrlivý vietor lámal stromy

Strom zdemoloval idúce auto

Popradskí hasiči mali od rána jedenásť výjazdov, z toho tri k požiarom. Zostávajúce výjazdy súviseli s vyčíňaním počasia. „Asi najvážnejší prípad sa stal medzi Svitom a Batizovcami, kde spadol strom na idúce auto, pričom konár prerazil okno a palubnú dosku na mieste spolujazdca,“ informoval SITA riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Pri nehode nebol nikto zranený, na mieste spolujazdca, našťastie, nik nesedel.

Popradskí hasiči odstraňovali v sobotu dopoludnia popadané stromy na ceste medzi Svitom a Batizovcami, v Poprade, Šuňave, Liptovskej Tepličke, Vikartovciach a momentálne odstraňujú popadané stromy z trate Tatranských elektrických železníc.

Silný vietor tiež strhol strechu na jednom rodinnom dome v Spišskej Teplici a poškodil strechu na úrade práce v Poprade a na jednom dome v obci Štôla. Popradskí hasiči pomáhali kolegom pri likvidácii lesných požiarov v Zuberci a v Osturni. Okrem toho likvidovali aj požiar kontajnera v Poprade. Silnému vetru neodolali napríklad aj niektoré bilboardy v Poprade či provizórne oplotenia.

Momentálne sa vietor čiastočne utíšil a situácia je oveľa pokojnejšia ako dopoludnia. „Problémy možno očakávať v nedeľu, keďže na dopoludnie hlásia meteorológovia ešte silnejší vietor,“ dodal Šproch.

Vietor poškodil strechu

Silný vietor v sobotu okolo obeda narobil škody aj

v Prešove a okolí

. V meste Prešov nárazový vietor poškodil strechu na budove na Čapajevovej ulici, ktorá ohrozovala ľudí, preto tam zasahovali aj hasiči s technikou. Tí odstraňujú uvoľnené kusy strešnej krytiny.

Na Pavlovičovom námestí v Prešove spadol na cestu strom a jeden veľký konár sa odlomil aj z vedľajšieho stromu. Na mieste sú hasiči, ktorí pília konáre. Cesta je dočasne neprejazdná v časti, kde sa križuje so Štefánikovou ulicou. Premávku monitoruje polícia.

Vietor vyčíňal aj v obci Svinia v okrese Prešov, kde poškodil strechu na hospodárskej budove. K zraneniam osôb nedošlo ani v jednom prípade. Agentúru SITA informoval službukonajúci operačný dôstojník.

Strom vietor traktor les
Foto: SITA/Dušan Hein

Niektoré cesty sú neprejazdné

Počasie výrazne ovplyvnilo aj priechodnosť niektorých slovenských ciest. Neprejazdná je momentálne napríklad cesta III. triedy medzi Svitom a Batizovcami v okrese Poprad. Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, na ceste sú popadané stromy. Obchádzka je možná cez Vysoké Tatry.

Na cestu I/67 v Spišskej Belej v časti Strážky v smere do Kežmarku takisto spadol na strom, komunikácia bola čiastočne neprejazdná. Cesta I/18 v horskom priechode Branisko je opäť prejazdná. Na ceste boli popadané stromy, ktoré však už odstránili. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Polícia vyzýva vodičov aj k zvýšenej opatrnosti pri parkovaní motorových vozidiel.

Pri Bôriku husto sneží

Úsek diaľnice D1 medzi tunelom Bôrik a Spišským Štvrtkom v okrese Levoča je ťažko prejazdný. Husto tu sneží a je na ňom znížená viditeľnosť. Odporúčaná rýchlosť na tomto úseku je 60 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Ako informuje Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke, cesty prvej, druhej a tretej triedy na území Slovenska sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na cestách v okrese Poprad a na sedle Malý Šturec je miestami na vozovke vrstva čerstvého až kašovitého snehu hrubého jeden centimeter.

Silný dážď obmedzujúci dohľadnosť na 100 metrov je v okolí Dargova a Ďurďošíka. Silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť na 100 metrov je v okolí Štrby. Na ceste I/14 – horský priechod Šturec dochádza k padaniu skál na vozovku. Pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav