Flašíková odsúdila, že krajiny neuznali referendum na Kryme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Referendum na Kryme, rozhodne sa o jeho pripojení k Rusku
Obyvatelia Krymu hlasujú v referende. To má rozhodnúť, či občania súhlasia s plánmi autonómnej vlády pripojiť sa k Rusku. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. marca (WEBNOVINY) – Neuznanie krymského referenda Spojenými štátmi a ďalšími krajinami nie je podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej v poriadku. Ako povedala v pondelok pre agentúru SITA, ak príde 85 percent obyvateľov autonómnej časti na referendum a z nich sa 95 percent vyjadrí, že si inak predstavujú svoje postavenie, nemôže nikto povedať, že to bude ignorovať.

Beňová kritizovala USA

Flašíková Beňová odmieta prirovnávať Krym ku Kosovu, alebo slovenským Maďarom. „To sú rozdielne veci. Na Slovensku nemáme autonómnu časť. Tam došlo na referendum 85 percent obyvateľov,“ povedala. Podľa nej je hanba, ako si niekto predstavuje demokraciu. „Jedného dňa si politici povedia, že nerešpektujú volebný výsledok. Ľudia sa na Kryme rozhodli. USA urazila 85 percent obyvateľov Krymu. Ja demokraciu rešpektujem, aj keď jej výsledok nie je pre mňa pozitívny,“ dodala.

Flašíková Beňová je dvojkou na kandidátke Smeru-SD do májových eurovolieb. Podľa lídra kandidátky a slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča je to jej osobný názor. „Výsledky tohto referenda EÚ a USA neuznajú, pretože tak závažné referendum by sa nemalo konať v takej rýchlosti, v rozpore s ukrajinskou ústavou, bez zahraničných pozorovateľov a za situácie, keď sú v danom teritóriu cudzie vojská,“ povedal Šefčovič dnes na tlačovej besede s tým, že EÚ bude vytvárať tlak, aby sa začali priame rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou.

Obrazom: Na Kryme zaviali ruské vlajky, ľudia oslavujú výsledok referenda

Ukrajinci sa podľa Fica s úniou mýlia

Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica to, čo sa deje na Ukrajine, je tak kontroverzné, že môžu byť na to rozdielne názory. „Pýtal som sa na summite EÚ, prečo sme nediskutovali o snajperoch, ktorí strieľali ľudí a bolo podozrenie, že títo snajperi boli objednaní opozíciou. Keď ide o mocenské hry, tak niektoré nepekné veci sa nediskutujú. Nemôže to však platiť o ľuďoch, ktorí reprezentujú Smer-SD, aby nemohli povedať svoj názor,“ vyhlásil Fico.

Ukrajina sa podľa Fica veľmi mýli, keď si myslí, že v prípade podpisu asociačnej zmluvy s Európskou úniou budú sa do krajiny liať miliardy eur. „Je veľký omyl našich priateľov na Ukrajine, že si nebudú musieť urobiť domácu úlohu, ťažké reformy. Uvidia, čo je to mať Medzinárodný menový fond na krku a aké reformy budú musieť urobiť. Držíme Ukrajine palce a som rád, že Ukrajina dostáva európsku perspektívu, ale to nebude zadarmo,“ povedal.

Ak si podľa Fica niekto myslí, že sa členské štáty únie majú poskladať pre Ukrajinu zo štátnych rozpočtov, nebude s tým súhlasiť. Môžu sa nájsť nejaké peniaze vo fondoch EÚ.

Riaditeľ Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba názoru Moniky Flašíkovej Beňovej nerozumie a nesúhlasí s ňou. „Došlo k vojenskej intervencii, okupácii časti územia našej susednej krajiny inou krajinou. Nejde ani o vyhlásenie nezávislosti, ako to bolo v prípade Kosova alebo Abcházska. Ide o priamu okupáciu, prvú od konca druhej svetovej vojny,“ povedal agentúre SITA Duleba.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Pripojenie ukrajinského polostrova Krym k Rusku podporilo 96,6 percenta voličov. Volebná komisia zároveň potvrdila, že účasť presiahla 80 percent.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Referendum neuznáva ani Slovenská republika

Slovenská republika považuje referendum o pričlenení Krymu k Ruskej federácii za neplatné a neuznáva ho. Referendum sa podľa nášho rezortu diplomacie uskutočnilo v rozpore s Ústavou Ukrajiny a bolo vykonané pod hrozbou ruskej vojenskej intervencie.

„Referendum v podobe, ako bolo pripravené a uskutočnené, je nelegálne a nelegitímne,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. Slovensko vyzýva Rusko, aby rešpektovalo nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny a aby neurobilo žiadne kroky, ktoré by viedli k eskalácii napätia na Ukrajine. „Veríme, že obnovenie politického dialógu medzi Ukrajinou a Ruskom môže pomôcť nájsť východisko na urovnanie krízy.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR