OĽaNO má na eurokandidátke nestraníkov, ostalo verné svojim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor matovic
Predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 20. marca (WEBNOVINY) – Na kandidátke hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) je väčšina nezávislých osobností bez politickej príslušnosti, len v jej čele stojí poslanec Jozef Viskupič a na štvrtom mieste je poslanec Branislav Škripek.

„Zostali sme verní našej DNA,“ uviedol predseda OĽaNO Igor Matovič, podľa ktorého už na kandidátku do parlamentu vyberali ľudí s vlastným srdcom, rozumom a svedomím. Pripomenul, že ani do europarlamentu nemôžu kandidovať nezávislí kandidáti, no na druhej strane mnoho dobrých ľudí a odborníkov sa politiky štíti, „lebo vidia, aká je špinavá“. Takým dali priestor na svojej kandidátke. „Nevyvíjame na nich žiadny tlak, aby sa s nami spájali, aby vstupovali do nášho hnutia alebo niečo podobné,“ povedal.

Dvojkou eurokandidátky OĽaNO je dlhoročná občianska aktivistka, divadelná režisérka, bojovníčka proti korupcii a extrémizmu, držiteľka ocenenia predsedu EP Euroobčan roka a Krištáľového krídla za filantropiu Viera Dubačová. Tretie miesto patrí držiteľovi ocenenia Biela vrana učiteľovi Otovi Žarnayovi, ktorý upozornil na vyplácanie vyšších súm za právne služby na škole, kde učil a potom ho odtiaľ vyhodili.

Päťkou je publicistka, redaktorka a pedagogička, ktorá sa zameriava na tému žien, členka výboru pre rodovú rovnosť pri ľudskoprávnej rade vlády Mária Raučinová. Zaoberá sa aj etikou farmaceutického výskumu. Šestkou kandidátky je prezident Asociácie malých a stredných podnikov Vladimír Sirotka.

Za ním nasleduje špecialistka na koordináciu európskych projektov Veronika Remišová, špecialista na vzdelávanie Rómov Stanislav Daniel, vedec, pedagóg, lesnícky a krajinný ekológ Vladimír Čaboun, divadelný režisér Jakub Nvota, predseda Klubu mnohodetných rodín Stanislav Trnovec, autor protipovodňového projektu Radičovej vlády Michal Kravčík a napokon zástupca mladých – právnik, dobrovoľník a aktivista Maroš Paulíni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Branislav ŠkripekIgor MatovičJozef ViskupičVeronika RemišováViera Dubačová
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti