Ústava nezabráni partnerstvám gejov, myslí si Žitňanská

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Www.telegraph.co.uk
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. marca (WEBNOVINY) – Definícia manželstva v ústave podľa nezaradenej poslankyne NR SR Lucie Žitňanskej nemôže zabrániť právnej úprave registrovaných partnerstiev.

Ako povedala v stredu na tlačovej besede, návrh manželstva v ústave však vytvára klímu na znevýhodnenie iných partnerských zväzkov ako je manželstvo. Ide napríklad o spolužitie muža a ženy bez uzavretia manželstva. Podľa Žitňanskej štát má byť tak veľkorysý, aby vytvoril priestor pre všetkých občanov, aby sa v ňom cítili komfortne. „Možno sa novelou vytvára priestor pre preferovanie spolužitia v manželstve,“ konštatovala.

Ústavnú novelu Smeru-SD a KDH prerokuje parlament v pevne stanovenom termíne, a to 20. marca spolu s opozičnou novelou o ochrane manželstva. Tému možných zmien v justícii otvoril Fico po šiestich rokoch vo funkcii premiéra koncom januára.

Do ústavnej novely vládny Smer-SD zlúčil tri návrhy, ktoré už skôr do parlamentu predložila opozícia, jednu z nich rozšíril o ďalšie zmeny a pod tento návrh sa podpísalo i KDH. Smer-SD a KDH sa vo februári dohodli na doplnení slovenskej ústavy o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy, ktorý Slovenská republika všestranne chráni a napomáha jeho dobru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia Žitňanská