Slota zaplatí za spanilú jazdu menej, bez vodičáka bude rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Slota
Bývalý predseda SNS Ján Slota Foto: SITA/Michal Burza

ŽILINA 19. marca (WEBNOVINY) – Krajský súd v Žiline v stredu v odvolacom konaní potvrdil, že Ján Slota je vinný z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, no pôvodný trest mu znížil na rok bez vodičáka plus 3000 eur, alebo v prípade nezaplatenia tri mesiace väzenia.

Okresný súd Čadca vlani v novembri uložil bývalému šéfovi Slovenskej národnej strany (SNS) peňažný trest 5000 eur a zákaz viesť motorové vozidlo na 16 mesiacov. Zmiernenie trestu odôvodnil Krajský súd v Žiline tým, že Jána Slotu je v tejto veci potrebné súdiť a trestať rovnako ako ktoréhokoľvek iného občana a nie ako politika, pričom znížený trest je vo väčšej rovnováhe s verdiktmi v obdobných prípadoch. Rozsudok je okamžite právoplatný a nie je už možné sa proti nemu odvolať. Odvolacieho konania v Žiline sa Ján Slota nezúčastnil.

Ohrozené zdravie pri odbere

Proti pôvodnému rozhodnutiu Okresného súdu Čadca sa odvolal prokurátor aj obhajkyňa Slotu. Prokurátor namietal, že zákaz viesť motorové vozidlo na 16 mesiacov je nedostatočný a môže byť návodom pre ďalších potenciálnych páchateľov, žiadal preto 24 mesiacov bez vodičáka.

Obhajkyňa namietala neadekvátne vysoký trest a argumentovala tiež tým, že Slotovi nikto nezaručil, že pri odbere krvi nebude ohrozené jeho zdravie. Krajský súd v Žiline konštatoval, že ani jedna z námietok nie je opodstatnená. Prokurátor rozhodnutie odvolacieho súdu rešpektuje, obhajkyňa sa vyjadriť nechcela.

Mohol ísť aj za mreže

Za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky môže súd uložiť trest odňatia slobody až na jeden rok, prípadne peňažný trest od 160 do 331 930 eur. „Páchateľovi môže byť uložený aj trest zákazu činnosti, teda viesť motorové vozidlo až na 10 rokov. V obdobných prípadoch súdy ukladajú väčšinou peňažný trest a zákaz činnosti,“ povedal prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisarik.

Slotu minulý rok v máji zastavila v Čadci policajná hliadka s podozrením, že šoféruje pod vplyvom alkoholu. Bývalý šéf SNS sa však odmietol podrobiť dychovej skúške i vyšetreniu krvi a policajti ho preto predviedli na obvodné oddelenie do Čadce. Keďže Slota odmietol aj vypovedať, prokuratúra nemohla využiť super rýchle konanie a polícia ho prepustila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Slota