Oprášenie vzťahov, slovinský minister navštívil Slovensko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovinsko lajcak Karl Erjavec
Sprava: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Slovinskej republiky Karl Erjavec počas oficiálnej návštevy. Bratislava, 21. marec 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 21. marca (WEBNOVINY) – Prvýkrát od roku 2006 dnes navštívil Slovensko slovinský minister zahraničných vecí. Šéfa diplomacie Slovinska Karla Erjaveca prijal jeho rezortný kolega Miroslav Lajčák.

„Je to prvá návšteva slovinského partnera od roku 2006, čo hovorí o tom, že je potrebné, aby sme sa stretávali častejšie,“ uviedol Lajčák na tlačovej besede po rokovaní so slovinským ministrom. Napriek tomu je Slovinsko podľa Lajčáka pre Slovensko veľmi blízkou krajinou. „Sme prirodzení a blízki partneri,“ dodal.

Vzájomné vzťahy sú dobré v politickej aj hospodárskej oblasti, doplnil Erjavec. Obaja ministri sa zhodli, že hoci vzájomná obchodná výmena má pozitívny trend, v oblasti hospodárstva je čo zlepšovať.

Erjavec preto prišiel na Slovensko aj so skupinou 15 podnikateľov, ktorí sa zúčastnili na podnikateľskom fóre orientovanom na spoluprácu v oblasti logistiky a informačných technológií. „Chcem pozvať slovenských investorov do Slovinska,“ poznamenal Erjavec.

Obaja partneri tiež konštatovali, že na väčšinu zahraničnopolitických otázok majú Slovensko aj Slovinsko podobné názory a je to tak aj v prípade krízy na Kryme. „Slovinsko má dobré vzťahy s Ruskom, dobrú spoluprácu, preto si prajeme vyriešiť krízu diplomatickým spôsobom,“ ukončil Erjavec.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie MZVEZ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR