Exprezident Schuster vystavuje na Bratislavskom hrade

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rudolf Schuster
Bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 21. marca (WEBNOVINY) – Exprezident Rudolf Schuster vystavuje na Bratislavskom hrade. Návštevníkom hradných expozícii Slovenského národného múzea (SNM) ponúka výber svojich najlepších fotografií na výstave nazvanej Ako prameň života.

Učarovali mu severské krajiny

Fotografie dopĺňajú suveníry a publikácie mapujúce cesty a život Rudolfa Schustera. Obsahuje ich aj rovnomenná kniha, ktorú slávnostne prezentovali počas otvorenia výstavy, agentúru SITA o tom informovala PR manažérka Slovenského národného múzea Silvia Turnerová.

„Rudolf Schuster je známy svojou vášňou pre cestovanie a fotografiu. Počas svojej aktívnej kariéry precestoval takmer celý svet, navštívil miesta, na ktoré sa dostalo len málo turistov. Učarovali mu severné krajiny, a aj preto si návštevníci na výstave, ktorá potrvá do 30. júna, môžu pozrieť najmä fotografie Aljašky, Severného pólu, Islandu, Kamčatky, Grónska, ale aj Brazílie,“ informovalo v tlačovej správe k výstave SNM.

Brazília je mu po Slovensku najbližšia

Sám Rudolf Schuster hovorí o Brazílii, že sa pre jeho rodinu stala po slovenskej vlasti druhou najbližšou krajinou. „Náš vrúcny vzťah k jednému z najväčších štátov sveta nevznikol po prečítaní cestopisných kníh, ale po nebezpečnej a na tú dobu (1927 – 1928) i riskantnej, no pritom dobrodružnej výprave cez vnútrozemie Brazílie organizovanej strýkom Jánom Benediktom, na ktorej sa zúčastnil môj otec,“ vysvetľuje Rudolf Schuster vo svojej fotografickej knihe Ako prameň života. Exprezident Brazíliu navštívil o 64 rokov neskôr ako jeho otec.

Jeho známou vášňou je od 90. rokov 20. storočia aj ďaleký sever. „Napriek tomu, že som si pred cestou na kanadský sever mnohé veci naštudoval z literatúry, nikdy by som nebol uveril, aký fascinujúci je ďaleký sever, kde ešte žijú pôvodní obyvatelia. Je to predovšetkým prekrásna neporušená príroda, zver, ktorá vás doslova uchváti. Stačila mi jediná návšteva, prežiť tam niekoľko dní a už som sa vo svojej mysli nevedel od neho odtrhnúť,“ tvrdí.

Historické múzeum SNM je na Bratislavskom hrade pre verejnosť otvorené denne okrem pondelka od 9:00 do 17:00, posledný vstup je o 16:00. Bližšie informácie možno nájsť na snm.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Rudolf Schuster