Krv v Huncovciach, obec podobnú potýčku s Rómami nezažila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rómovia
Foto: Archívne foto SITA/Ivan Fleischer

POPRAD 24. marca (WEBNOVINY) – Víkendová bitka asi stovky obyvateľov rómskej osady s približne dvadsiatkou futbalistov v Huncovciach v okrese Kežmarok bola podľa starostu obce Jozefa Majerčáka prvou, pri ktorej proti sebe stáli obyvatelia osady a futbalisti.

„Doteraz tu boli rôzne potýčky a nemalo to takýto rozsah,“ uviedol pre SITA starosta. Víkendová bitka bola podľa starostu výsledkom súhry viacerých okolností. „Bolo pekne, teplo, obdobie dávok, emócie,“ opísal situáciu starosta, podľa ktorého zrejme tieto okolnosti zohrali významnú úlohu pri víkendovej udalosti.

Obvinili štyri osoby

Starosta priznal, že problémy na futbalovom štadióne sú už dlhodobo. Ide o problém so starostlivosťou o areál štadióna, ktorý hlavne deti z osady sústavne ničia a poškodzujú. Práve aj o otázke investovania do futbalového štadióna diskutovali na piatkovom zasadnutí obecní poslanci.

Past nasilie bitka
Foto: www.breakingmuscle.com

Starosta Huncoviec Majerčák si myslí, že „problémy s touto skupinou ľudí sú na východnom, strednom i západnom Slovensku. Napätia v obciach sú, ale nič sa nerieši“. Problém s neprispôsobivými na Slovensku podľa starostu posledných 25 rokov len narastá.

Prešovská polícia obvinila zatiaľ štyroch ľudí, po ďalších pátra. Ako agentúru SITA informovala prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová, polícia v pondelok dve hodiny pátrala po osobách v rómskych osadách Huncovce a Veľká Lomnica.

Osemdesiattri policajtov a tri služobné psy pátrali po páchateľoch trestnej činnosti a priestupkov. Celkovo preverila polícia päť objektov v osadách, na výsluch predviedla dve osoby. Tie následne obvinila z výtržníctva. Ďalších dvoch páchateľov obvinila už predtým. Iné osoby, po ktorých policajti pátrali, sa v tom čase nenachádzali v mieste svojho bydliska. Akcia sa zaobišla bez problémov, nikto sa pri nej nezranil.

Polícia v prípade bitky začala trestné stíhanie za výtržníctvo a preveruje protiprávne konanie ďalších ľudí, ktorí sa na incidente zúčastnili. „Je pravdepodobné, že bude začaté trestné stíhanie voči ďalším osobám, a to aj v prípade trestného činu pokusu ublíženia na zdraví,“ poznamenala Migaľová.

Zriadia občianske hliadky

V obci Huncovce zriadia dočasné rómske občianske hliadky. Tie budú dbať na poriadok a bezpečnosť v rómskej komunite a v jej okolí, agentúru SITA informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Hliadky budú pozostávať z nezamestnaných Rómov z obce Huncovce. Dohodli sa na tom v pondelok splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a starosta obce Huncovce Jozef Majerčák na rokovaní v Spišskej Novej Vsi. „Ide o preventívne opatrenie, ktoré by zamedzilo opakovaniu útokov Rómov v Huncovciach,“ poznamenala.

Romovia obcianske hliadky
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Dočasné rómske občianske hliadky vzniknú už v najbližších dňoch a budú spolupracovať s Policajným zborom SR, samosprávou, štátnou správou a inými profesiami v obci. Podľa Paulenovej pôjde o asistentku učiteľa či terénnych sociálnych pracovníkov. Dočasné rómske občianske hliadky budú v obci pôsobiť dovtedy, kým nebudú zriadené rómske občianske hliadky podporené zo štrukturálnych fondov EÚ.

„Rómske občianske hliadky sú jedným z hlavných nástrojov na zníženie páchania protispoločenského konania, kriminality a udržania verejného poriadku,“ vysvetlila. Ako dodala, obce, v ktorých pôsobia rómske občianske hliadky, riešia menej konfliktných situácií medzi Rómami a majoritou a majú menší výskyt rôznych patologických javov, ako sú závislosti či gamblerstvo. Takisto sa v týchto obciach zlepšila školská dochádzka a celkovo je v nich bezpečnejšia situácia.

Ako uviedol Ivan Netík z tlačového odboru rezortu vnútra, v obci momentálne pracuje aj jeden z viac ako 230 rómskych špecialistov. Ich počet v posledných rokoch stúpol z pôvodných 16. „Dôvodom je, že špecialista dokonale ovláda rómsky jazyk a má aj väčšiu autoritu medzi členmi niektorých sociálne vylúčených skupín,“ priblížil.

Osadníci dobili miestnych

V sobotu 22. marca približne 100 rómskych osadníkov z osady pri Huncovciach dobilo mladých futbalistov a funkcionárov. Dôvodom bitky podľa webového portálu Čas.sk bolo to, že futbalisti požiadali osadníkov, aby opustili futbalové ihrisko, na ktorom chceli odohrať priateľský zápas.

Deti z miestnej osady nechceli futbalistov na ihrisko pustiť. Ako napísal portál Čas.sk., keď im funkcionári dohovárali, začali byť agresívni.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Pollák